Sådan gør du
Fordej
Hæld koldt vand i en skål, og rør gæren ud heri. Ælt melet i dejen, som skal være ret stiv og kun lige æltes sammen. Kom fordejen i en plastikskål, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den på køl i minimum 6 timer – og gerne 12 timer.
Dej
Ælt vand, surdej, durummel, hvedemel og salt sammen med fordejen i en røremaskine. Ælt i ca. 10 minutter, til du har en elastisk og smidig dej – lav evt. en glutenprøve, for at se om dejen er tilstrækkeligt æltet (se tip). Lad herefter dejen hvile tildækket i ca. 30 minutter på køkkenbordet, til der er liv i den. Del dejen i 3 stykker, tril dem ud til aflange stykker, og del hvert stykke i 10. Form stykkerne til boller og dyp dem i birkes eller sesam. Sæt rundstykkerne på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse, det tager ca. 1-2 timer. Sæt en bradepande i bunden af ovnen, og varm den op til 200°. Sæt en bageplade med rundstykker ind i ovnen, og smid et glas koldt vand ind i bradepanden, for at skabe damp. Luk ovnlågen hurtigt bagefter, og bag rundstykkerne i ca. 20 minutter. Bag den næste plade rundstykker på samme måde, og afkøl alle stykkerne på en bagerist.
Ingredienser
Fordej
2 ½ dl koldt vand
25 g gær
500 g hvedemel
Dej
8 dl vand
3 dl surdej
300 g fint durummel
1100 g hvedemel
35 g salt
Desuden
blå birkes (eller sesamfrø)