Praliné er et vidundermiddel i desserter og kager. Hvis du ikke har smagt praliné før, så er der tale om en grov masse af brændte mandler eller nødder bundet sammen af en smule chokolade – en slags grov, tyk nougat. Praliné er en storslået smagsgiver i is og alle slags cremer, i fyldt chokolade og endda i skærekager.

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Fordel mandlerne eller nødderne på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen. Lad mandlerne/nødderne blive gyldne og tage en smule farve – det tager ca. 10 minutter. Tag mandlerne/nødderne ud, og lad dem blive på pladen, så de ikke mister for meget varme. Er det hasselnødder, du har valgt at bruge, sidder skallerne nu løst, så nulr dem let med hænderne, og gå så udenfor med pladen, og pust skallerne væk. Mandler skal du ikke gøre mere ved. Lav en karamel med sukker og vand. Bring sukker og vand i kog, og lad det koge ved middelvarme indtil det meste af vandet er fordampet, og sukkeret begynder at karamellisere. Du kan se det ved, at karamellen tager farve, den skal være mørk gylden. Tilsæt de varme mandler eller hasselnødder. Rør rundt, og hæld derefter blandingen ud på en plade beklædt med bagepapir, der forinden er drysset med et lag flormelis. Lad blandingen køle helt af. Slå blandingen i mindre stykker, og kværn den sammen med vaniljekorn i en foodprocessor, indtil du har en sammenhængende, finkornet blanding. Hak chokoladen fint, kom den i, og kør i 1 minuts tid for at samle pralinéen. Opbevar pralinéen i en tætsluttende beholder.

Ingredienser

200 g mandler (eller hasselnødder)
200 g sukker
1 dl vand
½ vaniljestang
flormelis
50 g 70% chokolade (f.eks. Valrhona Caraïbe 66 % eller anden god chokolade)