Tilbage til opskrifter

Klassisk lasagne

  • Klassisk lasagne

Vores bud på en klassisk lasagne er lavet fra bunden, ud fra vores bedste opskrift. Den smager usandsynlig godt. Kødsaucen er smagt til med oregano og timian og så er der selvfølgelig mozzarellaost på toppen, så din lasagne bliver dejlig sprød.

Sådan gør du

Kødsauce

Brun kødet i en stegegryde ved høj varme i lidt olie. Det er vigtigt, at kødet får god brun farve, da det giver en fantastisk smag. Tag kødet op og stil til side. Sautér i samme gryde løg, hvidløg og krydderurter ved mellemvarme til de er klare og bløde. Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og det brunede kød og lad kødsaucen simre en god times tid.

Bechamelsauce

Smelt smørret i en gryde ved mellemvarme, drys mel i under grundig omrøring med et piskeris og tilsæt mælk gradvist mens du rører godt. Smag bechamelsaucen til med salt og peber og lad den koge igennem i et par minutter til den bliver glat og lind.

Saml lasagnen

Læg lasagnen sammen i et ildfast fad, med kødsauce i bunden fulgt af bechamelsauce og derefter lasagneplader. Gentag indtil al sauce er brugt og afslut med bechamel på toppen. Bag lasagnen ved 130° grader i 60 minutter. Fordel derefter mozzarellaost over og bag yderligere 15-20 minutter ved 150°.

Tip

Godt brød eller din yndlingssalat er perfekt tilbehør til lasagnen.

Ingredienser

Kødsauce

500 g hakket oksekød 8-12%
3 finthakkede løg
2 finthakkede hvidløg
70 g tomatpuré
400 g flåede tomater
½ dl vand
1 tsk tørret oregano
2 tsk friskhakket timian
1 tsk salt
Friskkværnet peber
½ tsk rørsukker
2 spsk æblecidereddike
olivenolie til stegning

Bechamelsauce

25 g smør
35 g hvedemel
4 ½ dl sødmælk
½ tsk salt
Friskkværnet peber

Desuden

125 g lasagneplader
200 g mozzarellaost i skiver


Tips til den perfekte lasagne

Man går aldrig galt i byen med en god, hjemmelavet traditionel lasagne. Både store og små elsker klassikere som denne med en cremet bechammelsauce og mør, krydret kødsauce. Du kan både skyde genvej med plader, kødsauce og bechammelsauce, men vil du glæde både smagsløg og gæster, anbefaler vi, at du selv går i køkkenet. Det behøver nemlig hverken at være besværligt eller tidskrævende at lave lasagnen fra bunden. Med få ingredienser og simple greb i køkkenet kan du hurtigt og nemt trylle en smagfuld bechamelsauce frem, og lader du kødsaucen simre i en times tid, får smagen virkelig lov at udvikle sig. Men er tiden knap lover vi dig, at kødsaucen også smager rigtig dejligt, uden at du har ladet den stå og simre. 

Kødsauce til lasagne
En god kødsauce til lasagne behøver hverken være kompliceret eller kræve mange ingredienser – men den må gerne få lov at simre længe. En sjat rødvin og tålmodighed gør underværker, men du kan sagtens opnå en velsmagende sauce, selv når tiden er knap. Har du lyst til at prøve noget andet end klassisk oksekød, kan du nemt skifte det ud med kylling, grøntsager, laks eller endda bælgfrugter – og give lasagnen et nyt udtryk. Prøv f.eks. vores lakselasagne, grøntsagslasagne eller lasagne med risterede rodfrugter, hvide bønner og basilikum

Bechamelsauce
Bechamelsauce er en klassisk, hvid opbagt sauce lavet på smør, mel og mælk. Den er både nem og billig at lave – og har du først teknikken på plads, kan du også bruge den som base i f.eks. en mornaysauce, hvor du blot tilføjer ost, som du også vil kunne komme i lasagnen i stedet for bechamelsaucen. Den hjemmelavede variant tilfører lasagnen en dejlig smag, men har du travlt, kan du vælge en færdiglavet løsning og stadig komme godt i mål.

 

Ost på toppen
Den gyldne ostetopping er prikken over i’et. Vi anbefaler frisk mozzarella i skiver, men vil du tilføje lidt ekstra ost, kan du f.eks. bruge en fast, gul ost med god fedtprocent for at få den perfekte balance mellem sprød skorpe og snasket, trådtrækkende midte. Prøv fx cheddar eller parmesan, eller find din egen favorit.

 

Når du samler lasagnen

Start gerne med et tyndt lag kødsauce i bunden, således undgår du, at lasagnepladerne sætter sig fast i fadet. Herefter tilføjer du bechamelsauce og derefter lasagneplader. Gentag indtil al sauce er brugt og afslut med bechamel på toppen. 

Hvor lang tid tager det at lave en lasagne? 

Bagetiden kan variere fra ovn til ovn. Det vigtigste er, at lasagnepladerne bliver møre med et let bid. Mærk med en gaffel, om de er tilberedt, før du tager lasagnen ud.

 

Her bager vi lasagnen på 130 grader i cirka 60 minutter, inden vi topper med mozzarella og giver den yderligere 15–20 minutter ved 150 grader. Har du travlt, kan du sagtens fremskynde processen og bage lasagnen ved 180 grader i 25-30 minutter – blot til pladerne er møre og retten har sat sig.

Hvor længe kan en lasagne holde sig i køleskabet? 

En lasagne kan fint holde sig i en tæt beholder i køleskabet i tre dages tid. 

Kan man fryse en lasagne?

Ja, du vil sagtens kunne fryse en lasagne. Du kan både komme den i fryseren ubagt, eller efter den har været i ovnen. 

  • Er den ubagt, anbefaler vi, at du samler den i enten et fad (hvis fadet kan tåle frost og varme) eller i en foliebakke og dækker den til med film eller et låg, inden du fryser den ned. Således kan du komme lasagnen direkte i ovnen, den dag du tager den op af fryseren. Sørg dog for, at bechammelsaucen og kødsaucen er kold, inden du samler lasagnen, og at lasagnepladerne er rå (ikke tilberedte), så du får den bedste konsistens efter tilberedning. Den kan holde sig i op til tre måneder. Når du er klar til at bage lasagnen, får du det bedste resultat ved at lade den tø op i køleskabet natten over. Herefter kan du bage den som normalt – husk blot at give den lidt ekstra tid i ovnen, da den stadig kan være en smule kold i midten. Har du travlt, kan du også bage lasagnen direkte fra frost. Start da ved lidt lavere temperatur, f.eks. 150 grader, og forøg den gradvist. Sørg for at dække med folie det meste af tiden, så toppen ikke bliver brændt, og regn med omkring 30–40 minutters ekstra bagetid.
  • Er den bagt, skal du blot være opmærksom på, at lasagnepladerne godt kan blive en anelse overtilberedt af at blive frosset og tøet op igen, men du vil sagtens kunne gøre det, hvis du f.eks. har en rest. Sørg for at lasagnen er kølet helt af, skær den ud i fryseegnede stykker og frys dem ned. Når du tager lasagnen op igen, så lad den frosne lasagne tø op i køleskab og lun den ved 180 grader til den er gennemvarmet. 

Kan man godt lave lasagnen dagen før?

Du vil sagtens kunne samle lasagnen dagen før. Du skal blot sørge for at opbevare den på køl, indtil du skal varme den i ovnen.