Tilbage til opskrifter

Kartoffelsuppe med stenbiderrogn

  • Opskrift på kartoffelsuppe med stenbiderrogn

Fra februar til april, kan du købe stenbiderogn hos fiskehandleren. Denne suppe er et glimrende "tilbehør" til denne eftertragtede spise. Den fløjlsbløde supper går skønt i spænd med stenbiderrognen, der fungerer som små salte smagseksplosioner. Servér den som forret med godt stykke brød til forårets fester og selskaber.

Sådan gør du

Suppe

Skræl og skær kartoflerne ud i tynde skiver, kom dem i en skål med koldt vand, og lad kartoffelskiverne udvande i 10 minutter. Skær porren ud i tynde ringe, og skyl dem godt igennem i koldt vand, så al jorden kommer ud.

Afdryp kartoffel og porre grundigt, og kom dem i en gryde med smeltet smør. Sauter grønsagerne i 3­-4 minutter, indtil de falder lidt sammen. Krydr med plukket timian, hakket hvidløg, salt og peber, og sauter i yderligere 1 minut.

Tilsæt vand, og lad suppe koge i 15­-20 minutter på lavt blus, indtil kartoffelskiverne er helt møre. Tilsæt piskefløde og kog i yderligere 5 min.

Tag gryden af varmen, og hæld suppen i en blender. Blend suppen, til den er glat, men ikke for længe, da den så kan blive ”lang” og klistret i konsistensen.

Kom suppen tilbage i gryden, varm den igennem, og smag til med salt og peber.

Servering

Server suppen i dybe tallerkner med en god skefuld stenbiderrogn og plukket dild på toppen. Spis groft brød til.

Tip

Stenbiderrogn holdes sammen af store hinder, der ikke forhøjer spiseoplevelsen. Det er ret nemt at fjerne hinderne selv, og så er det noget billigere end at købe den kostbare rogn i renset form hos fiskemanden. Gør sådan her: Fjern de yderste grove hinder med fingrene. Kom rognen i en skål med lidt koldt vand og salt. Pisk herefter med et piskeris, så alle hinderne hænger fast i piskeriset i stedet for at omslutte rognen. Pil hinderne af piskeriset et par gange undervejs, til alle hinderne er væk fra rognen. Her plejer jeg at lade rognen stå i en skål med rindende vand under vandhanen et par minutter, og når der ikke kommer hinder med ud i vasken, når vandet løber over, er rognen renset. Hæld så rognen i en sigte, og lad den stå lidt, til alt vandet er dryppet fra. Krydr så med salt – så er stenbiderrognen klar til servering. Du kan opbevare rognen i køleskabet i et par dage. Og du kan faktisk også godt fryse den ned.

Ingredienser

Suppe

400 g bagekartofler
1 porre
1 spsk smør
3 kviste timian
1 fed hvidløg
havsalt
friskkværnet peber
7 dl vand
½ dl piskefløde

Til servering

200 g stenbiderrogn
1 bundt dild

Find opskriften i Almanak

Find bogen her