Tilbage til opskrifter

Karamelliseret blommekage

Her får du en skøn kage, hvor karamelliserede blommer og en lækker kagedej arbejder sig ind i hinanden i ovnen. Skal kagen være lige det ekstra, kan du toppe den med en mørdej på toppen, hvilket giver en meget delikat konsistensforskel. Spis kagen lun – gerne med en god vaniljeis eller lidt blødt flødeskum til.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Find en springform frem (ca. 24 cm i diameter) eller firkantet form (ca. 24x24 cm). Forvarm ovnen til 200º ved varmluft. Løsn ringen på springformen, og dæk bunden med et stykke bagepapir. Sæt ringen ned over, og luk formen til. Klip det overskydende bagepapir af. Smør formens sider med smør, og stil den til side.

Mørdej

Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g. af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 175 g. hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen.

Dej

Rør smør og flormelis meget blødt, og tilsæt derefter æggeblommer. Sigt hvedemel, bagepulver og salt sammen. Vend hurtigt med et piskeris, ad tre gange og skiftevis, mælk og melblandingen i smørret. Pisk æggehviderne stive med 1 spsk. flormelis. Vend forsigtigt de piskede æggehvider i dejen ad to omgange – første omgang lidt hurtigere end anden omgang – så dejen lige får lov til at optage lidt af skummet, inden du vender resten i. Skyl, tør, og halver blommerne, og befri dem for stenene.

Sirup

Smelt smør i en sauterpande, og brun det let, så det dufter nøddeagtigt. Tilsæt muscovadosukker, nellike og vand. Pisk i blandingen, til sukkeret er smeltet.

Saml kagen

Fordel halvdelen af siruppen i springformen. Læg dernæst blommerne i et pænt mønster med skærefladen nedad, og hæld resten af siruppen over. Fordel dejen i formen, og lad kagen bage i ca. 25 minutter. Rul imens mørdejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir, og skær den til, så den har samme diameter som springformen. Tag så kagen ud, og læg mørdejspladen på kagen – klem lidt til. Sæt kagen tilbage i ovnen, og giv den ca. 25 minutter mere, til mørdejen er gyldenbrun, og kagen gennembagt. Tag kagen ud, og lad den køle lidt af, så siruppen sætter sig lidt. Vend forsigtigt kagen ud på et fad, hvis kanter er høje nok til, at siruppen ikke løber sin vej.

Tip

Husk i øvrigt at vælge gode, modne og søde danske blommer – min favorit er kirkes, men det kunne også være sveskeblomme eller victoria. Bruger du umodne udenlandske, kan det være lige meget – kagen vil sandsynligvis blive sur og kedelig. Brug så hellere udblødte svesker.

Ingredienser

Dej

125 g smør
150 g store æg delt i blommer og hvider
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
Lidt salt
2 ½ dl sødmælk
1 spsk flormelis
400 g blommer

Sirup

50 g smør
125 g muscovadosukker
½ tsk stødt nellike
½ dl vand

Mørdej

120 g blødt smør
80 g flormelis
30 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler
1 mellemstort æg
235 g hvedemel
½ tsk salt

Desuden

smør til formen
vaniljeis eller flødeskum til servering
1 springform (ca. 24 cm. i diameter) eller firkantet form (24x24 cm.)

Find opskriften i Meyers kager

Find bogen her