Sådan gør du
Find en springform frem (ca. 24 cm i diameter) eller firkantet form (ca. 24x24 cm). Forvarm ovnen til 200º ved varmluft. Løsn ringen på springformen, og dæk bunden med et stykke bagepapir. Sæt ringen ned over, og luk formen til. Klip det overskydende bagepapir af. Smør formens sider med smør, og stil den til side.
Mørdej
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 60 g. af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 175 g. hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen.
Dej
Rør smør og flormelis meget blødt, og tilsæt derefter æggeblommer. Sigt hvedemel, bagepulver og salt sammen. Vend hurtigt med et piskeris, ad tre gange og skiftevis, mælk og melblandingen i smørret. Pisk æggehviderne stive med 1 spsk. flormelis. Vend forsigtigt de piskede æggehvider i dejen ad to omgange – første omgang lidt hurtigere end anden omgang – så dejen lige får lov til at optage lidt af skummet, inden du vender resten i. Skyl, tør, og halver blommerne, og befri dem for stenene.
Sirup
Smelt smør i en sauterpande, og brun det let, så det dufter nøddeagtigt. Tilsæt muscovadosukker, nellike og vand. Pisk i blandingen, til sukkeret er smeltet.
Saml kagen
Fordel halvdelen af siruppen i springformen. Læg dernæst blommerne i et pænt mønster med skærefladen nedad, og hæld resten af siruppen over. Fordel dejen i formen, og lad kagen bage i ca. 25 minutter. Rul imens mørdejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir, og skær den til, så den har samme diameter som springformen. Tag så kagen ud, og læg mørdejspladen på kagen – klem lidt til. Sæt kagen tilbage i ovnen, og giv den ca. 25 minutter mere, til mørdejen er gyldenbrun, og kagen gennembagt. Tag kagen ud, og lad den køle lidt af, så siruppen sætter sig lidt. Vend forsigtigt kagen ud på et fad, hvis kanter er høje nok til, at siruppen ikke løber sin vej.
Ingredienser
Mørdej
120 g blødt smør
80 g flormelis
30 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler
1 mellemstort æg
235 g hvedemel
½ tsk salt
Dej
125 g smør
150 g flormelis
2 stk store æg delt i blommer og hvider
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
Lidt salt
2 ½ dl sødmælk
1 spsk flormelis
400 g modne blommer
smør til formene
Sirup
50 g smør
125 g muscovadosukker
½ tsk stødt nellike
½ dl vand
Desuden
smør til formen
vaniljeis eller flødeskum til servering
1 springform (ca. 24 cm. i diameter) eller firkantet form (24x24 cm.)