Tilbage til opskrifter

Karamelliseret blommekage

En skøn kage med karamelliserede blommer og mørdej. Spis kagen lun – gerne med en god vaniljeis eller lidt blødt flødeskum til. Husk i øvrigt at vælge gode, modne og søde danske blommer – min favorit er kirkes, men det kunne også være sveskeblomme eller victoria. Bruger du umodne udenlandske, kan det være lige meget – kagen vil sandsynligvis blive sur og kedelig. Brug så hellere udblødte svesker. For at bage kagen skal du bruge 1 springform eller firkantet form på ca. 24 cm i diameter.

Sådan gør du

Dej

Rør smør og flormelis meget blødt, og tilsæt derefter æggeblommer. Sigt hvedemel, bagepulver og salt sammen. Vend hurtigt med et piskeris, ad tre gange og skiftevis, mælk og melblandingen i smørret. Pisk æggehviderne stive med 1 spsk. flormelis. Vend forsigtigt de piskede æggehvider i dejen ad to omgange – første omgang lidt hurtigere end anden omgang – så dejen lige får lov til at optage lidt af skummet, inden du vender resten i. Skyl, tør, og halver blommerne, og befri dem for stenene.

Sirup

Smelt smør i en sauterpande, og brun det let, så det dufter nøddeagtigt. Tilsæt muscovadosukker, nellike og vand. Pisk i blandingen, til sukkeret er smeltet.

Saml kagen

Fordel halvdelen af siruppen i springformen. Læg dernæst blommerne i et pænt mønster med skærefladen nedad, og hæld resten af siruppen over. Fordel dejen i formen, og lad kagen bage i ca. 25 minutter. Rul imens mørdejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir, og skær den til, så den har samme diameter som springformen. Tag så kagen ud, og læg mørdejspladen på kagen – klem lidt til. Sæt kagen tilbage i ovnen, og giv den ca. 25 minutter mere, til mørdejen er gyldenbrun, og kagen gennembagt. Tag kagen ud, og lad den køle lidt af, så siruppen sætter sig lidt. Vend forsigtigt kagen ud på et fad, hvis kanter er høje nok til, at siruppen ikke løber sin vej.

Ingredienser

Dej

125 g smør
150 g store æg delt i blommer og hvider
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
Lidt salt
2 ½ dl sødmælk
1 spsk flormelis
400 g blommer

Sirup

50 g smør
125 g muscovadosukker
½ tsk stødt nellike
½ dl vand

Desuden

1/2 portion af Meyers mørdej
smør til formen
vaniljeis eller flødeskum til servering

Find opskriften i Meyers kager

Find bogen her