Kalvetatar med hjemmelavet friskost. Du kan selvfølgelig godt servere tataren uden at lave din egen friskost – men det er nemmere, end du tror!

Sådan gør du

Kærnemælksost

Varm kærnemælken langsomt op i en gryde, indtil den skiller i ostemasse og valle ('vandet' – er i øvrigt god at bruge en brøddej) – det sker ved ca. 70°. Massen må ikke koge! Tag gryden fra blusset, og lad den trække 5 minutter.

Læg et rent viskestykke i en sigte, og hæld massen heri, så vallen løber fra og ostemassen bliver drænet. Lad ostemassen dræne i sigten over en skål indtil den er fast nok til at kunne smøre på brød. Nu har du en hjemmelavet friskost – smag den til med lidt salt.

Sprødt brød

Skær rugbrudsskiverne så tyndt som muligt. Læg dem på bagepapir, og bag dem gyldne og sprøde i ovnen ved 200° i 5-10 minutter.

Tatar

Hak kødet på en kødhakker – brug hulpladen med de store huller. Bland sennep og skalotteløg i, og sæt herefter tataren på køl indtil servering.

Persillepesto

Kør alle ingredienserne på en foodprocessor eller med en stavblender indtil du har en grov, sammenhængende pure. Smag evt. yderlige til med salt, peber og eddike. Anret på rugbrød med tatar, kærnemælksost og pesto.

Tip

Du kan også få din slagter til at hakke din tatar for dig, hvis du ikke har en kødhakker.

Ingredienser

Kærnemælksost og rugbrød

6 dl kærnemælk
¼ tsk salt
6 skiver rugbrød

Tatar

250 g kalveinderlår
1 tsk grov sennep
1 spsk skalotteløg (finthakkede)

Persillepesto

1 håndfuld persille
½ fed hvidløg (hakket)
1 dl revet ost (f.eks. vesterhavsost eller parmesan)
½ dl valnødder
1 spsk æbleeddike
½ dl olivenolie
salt
peber