Sådan gør du
Kærnemælksost
Varm kærnemælken langsomt op i en gryde, indtil den skiller i ostemasse og valle ('vandet' – er i øvrigt god at bruge en brøddej) – det sker ved ca. 70°. Massen må ikke koge! Tag gryden fra blusset, og lad den trække 5 minutter.
Læg et rent viskestykke i en sigte, og hæld massen heri, så vallen løber fra og ostemassen bliver drænet. Lad ostemassen dræne i sigten over en skål indtil den er fast nok til at kunne smøre på brød. Nu har du en hjemmelavet friskost – smag den til med lidt salt.
Sprødt brød
Skær rugbrudsskiverne så tyndt som muligt. Læg dem på bagepapir, og bag dem gyldne og sprøde i ovnen ved 200° i 5-10 minutter.
Tatar
Hak kødet på en kødhakker – brug hulpladen med de store huller. Bland sennep og skalotteløg i, og sæt herefter tataren på køl indtil servering.
Persillepesto
Kør alle ingredienserne på en foodprocessor eller med en stavblender indtil du har en grov, sammenhængende pure. Smag evt. yderlige til med salt, peber og eddike. Anret på rugbrød med tatar, kærnemælksost og pesto.
Ingredienser
Kærnemælksost og rugbrød
6 dl kærnemælk
¼ tsk salt
6 skiver rugbrød
Tatar
250 g kalveinderlår
1 tsk grov sennep
1 spsk skalotteløg (finthakkede)
Persillepesto
1 håndfuld persille
½ fed hvidløg (hakket)
1 dl revet ost (f.eks. vesterhavsost eller parmesan)
½ dl valnødder
1 spsk æbleeddike
½ dl olivenolie
salt
peber