Sådan gør du
Kagedej
Forvarm ovnen til 180º varmluft. Smør en sandkageform (ca. 1½ liter) med smør, og drys den med sukker. Hæld det overskydende sukker fra, og stil formen til side. Sigt hvedemel, bagepulver, kakaopulver og salt sammen i en skål. Stil den til side. Kom brun farin, sukker og smør i en røreskål, og pisk det blødt og ensartet – enten i en røremaskine eller med en elpisker. Tilsæt vaniljekorn. Pisk så æggene i, et ad gangen, så de bliver godt indarbejdet i smørblandingen. Sigt lidt af de tørre ingredienser i smørblandingen og derefter sødmælk. Vend det i med et piskeris. Sigt resten af melblandingen i, hæld også den kolde kaffe i dejen, og vend det hele godt sammen. Kom dejen i den smurte og sukkerdryssede form. Bag kagen i midten af ovnen i ca. 45 minutter, til den er gennembagt. Stik en kødnål eller strikkepind ned midt i kagen, så du kan tjekke, at der ikke sidder dej på den, når du hiver den op igen. For gør der det, skal du bage kagen lidt længere tid. Er den ved at blive for mørk i toppen, stiller du blot en bageplade over eller dækker kagen med alufolie. Lad kagen afkøle lidt i formen, for du forsigtigt vender den ud på en bagerist.
Glasur
Bland flormelis og kold eller varm stærk kaffe i en skål med en ske – konsistensen på glasuren skal være tyktflydende. Overtræk kagen med kaffeglasuren, og lad den evt. tørre lidt, før du, din familie eller dine gæster sætter tænderne i den. Eventuel overskydende kage holder sig fint i 5 dage indpakket i en pose i køleskabet. Sørg for at lade kagen temperere før du spiser af den.
Ingredienser
Kagedej
225 g hvedemel
1 tsk bagepulver
25 g kakaopulver
Lidt salt
150 g brun farin
100 g sukker
250 g blødt smør
½ vaniljestang (kornene heraf)
4 mellemstore, stuetempererede æg
1 ½ dl sødmælk
1 dl espressokaffe eller stærk stempelkaffe
smør til formen
sukker til formen
Glasur
300 g flormelis
1 dl espressokaffe eller stærk stempelkaffe