Sådan gør du
Fordej
Ælt honning og hvedemel godt sammen i en skål, og kom det i en bøtte med låg på. Gem fordejen på et ikke for lunt sted, fx i et køkkenskab, i minimum 1 måned. Bemærk, at fordejen bliver hård – og nogle gange stenhård – og det er der ikke noget galt i. Når potasken bliver tilsat, sker der en kemisk reaktion, som gør, at dejen langsomt bliver blød igen og til at håndtere.
Honningkagedej
Kom æggeblommerne i en skål, og rør hjortetaksaltet ud i dem, til der ikke er nogen klumper. Rør potasken ud i et par skefulde vand eller mælk (pas på, det kan godt blive varmt). Bland æggeblommerne og potasken i fordejen, tilsæt kanel, ingefær, nellike og ælt dejen godt sammen. Det tager ca. 6-8 minutter i hånden og 6 minutter på en røremaskine – først 3 minutter ved lav hastighed og så 3 minutter på fuld hastighed - stop røremaskinen hvis den lyder anstrengt). Er dejen meget tør, når du ælter den, kan du lige prøve at gi den et par ekstra skefulde vand lidt af gangen. Rul dejen ud på et meldrysset bord, til den er ca. 4 mm tyk, og stik eller skær den ud som hjerter. Rul dejresterne ud igen, og stik flere hjerter ud. Sæt hjerterne på en bageplade, som du har smurt med lidt olie og drysset med mel, og bag dem i 8–10 minutter ved 180°. Mærk, om hjerterne er bagt færdige, ved forsigtigt at presse en finger ned på toppen – hvis din finger efterlader et aftryk, skal de bage lidt længere. Flyt honninghjerterne over på en bagerist, og lad dem køle af. De er stenhårde, lige når de er bagt, men en tur i køleskabet efter afkøling gør dem lækre og bløde. Så læg hjerterne i en bøtte med et fugtigt klæde over, og lad dem stå i køleskabet i 3–4 dage.
Overtræk
Tag honninghjerterne ud af køleskabet, og pensl dem med mørk chokolade, som du har smeltet over et vandbad. Når chokoladen er stivnet, er honninghjerterne klar til at blive spist.
Ingredienser
Fordej (laves 1 måned i forvejen)
500 g honning (almindelig fast honning eller akaciehonning)
500 g hvedemel
Honningkagedej
2 æggeblomme
10 g hjortetaksalt
1000 g honningkagefordej fra ovenfor
10 g potaske
5 g stødt kanel
5 g stødt ingefær
5 g stødt nellike
rapsolie (til bagepladen)
hvedemel (til bagepladen)
Overtræk
200 g chokolade gerne 85%