Tilbage til opskrifter

Glutenfri havreboller med surdej

  • Boller uden gluten fra Meyers Glutenfri Bageskole

Surdejen giver en behagelig syrlighed til denne enkle bolle. Surdejen er smagsgiver og ikke et obligatorisk hævemiddel, men du kan sagtens bage bollerne uden surdej. Skift bare surdejen ud med den samme mængde vand.

Sådan gør du

Brøddej

Bland havre-, boghvede- og majsmel, så du har det klar. Opløs gæren og surdejen i vandet i en anden skål. Tilsæt salt og loppefrøskaller, mens du pisker igennem. Efter 10 sekunders piskning, så pisk melblandingen i, og fortsæt, til dejen er jævn og klumpefri.

Hævning

Beklæd en plastikbøtte eller form – ca. 20 x 20 cm og mindst 6 cm kant – med køkkenfilm, og kom dejen heri. Glat overfladen med en våd gummispartel eller hånd. Drys havregryn på toppen, og giv dem et blidt tryk. Dæk formen med enten køkkenfilm eller et låg, og lad den stå på køkkenbordet i to timer. Sæt den herefter i køleskabet, og lad dejen hæve i 8-24 timer. Længere hævetid giver mere syrlighed og karakter.

Bagning

Tag formen med dejen ud af køleskabet, så den kan temperere, mens du varmer ovnen op. Sæt en bageplade i ovnen, og varm ovnen op til maksimal temperatur. Drys lidt majsmel ud på køkkenbordet, og løft forsigtigt dejen ud på bordet ved at holde i køkkenfilmen, så siden med havregrynene fortsat vender opad. Hak eller skær dejen i 3 × 3 firkantede boller. Sæt bollerne på et stykke bagepapir, og brug et tyndt spækbræt, låget fra en pizzabakke eller lignende til at skubbe papiret med bollerne ind på bagestenen/bagepladen. Pas på, at bagepapiret ikke rører ved ovnens sider. Efter 10 minutter, skru ned på 250°. Bag bollerne, til de er flot mørkebrune og føles lette, når du løfter på dem. Det tager ca. 25 minutter i alt.

Ingredienser

250 g glutenfrit havremel
75 g boghvedemel
75 g majsmel
6 g glutenfri gær
50 g opfrisket glutenfri surdej
625 g lunkent vand
10 g salt
20 g loppefrøskaller (helst FiberHusk)
30 g grovvalsede glutenfri havregryn

Find opskriften i Meyers Glutenfri Bageskole