Sådan gør du
Glutenfrie boller
Bland de to slags mel, så du har det klar. For nogle forme eller nogle ca. 2½ dl kaffekopper med køkkenfilm, så du har dem klar. Kom sødmælk, smør, sukker, salt og kardemomme i en gryde, og varm blandingen op over lav varme, til den er håndvarm, og smørret er smeltet. Hæld den lune mælkeblanding i en stor skål, og pisk gæren i. Pisk 1 æg i. Pisk nu loppefrøskallerne i, og tilsæt efter 10 sekunders piskning melblandingen, og pisk dejen godt igennem, til den er jævn og klumpefri. Hæld dejen i de klargjorte forme/kopper.
Dæk formene til med køkkenfilm, og lad dem stå lunt, til de er hævet med en halv gang. Det tager ca. 1-2 timer. Sæt dem i køleskabet i mindst 5 timer, men gerne natten over, så dejen bliver helt kold og sætter sig.
Varm ovnen op til 200°. Vend bollerne ud på et stykke bagepapir på en bageplade, så de står med bunden i vejret. Bag bollerne i 10 minutter, tag dem kortvarigt ud, og pensl dem med et sammenpisket æg. Gentag efter 10 minutter, og bag derefter bollerne færdige, til de er flot gyldenbrune og føles lette, når du løfter på dem – det tager 5-10 minutter efter sidste pensling.
Vaniljecreme
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog sammen med mælken. Kom æggeblommer i en skål, og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver hvid. Tilsæt maizena uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen. Lad cremen koge i ca. 1 minut under kraftig piskning – pas på, den ikke brænder på. Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, dæk overfladen til med køkkenfilm, og lad den køle helt af i køleskabet inden brug.
Anretning
Lad bollerne køle af og skær dem over i to halve. Kom vaniljecremen i en sprøjtepose og fyld bollerne med creme.
Ingredienser
Glutenfrie boller
200 g glutenfri havremel
200 g rismel
500 g sødmælk
50 g smør
65 g sukker
10 g salt
2 g stødt kardemomme
20 g glutenfri gær
15 g loppefrøskaller (helst FiberHusk)
1 æg
Vaniljecreme
1 vaniljestang
4 æggeblommer
320 g sødmælk
100 g sukker
27 g maizena
Pensling
1 æg