Tilbage til opskrifter

Dampede muslinger i blanquette

Dampede limfjordsmuslinger overhældt med sauce blanquette og masser af friske krydderurter. Sauce blanquette er i familie med franske klassikere såsom bearnaise og hollandaise Saucens natur, gør den dog lidt mere brugervenlig, når det kommer til risiko for, at saucen skiller, den kan nemlig hurtigt blendes fin og glat igen. Server den som et dejligt weekendmåltid eller som forret i en større middag.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk nytårsmenu lige til døren

Læs mere og bestil årets nytårsmenu her

Sådan gør du

Dampede muslinger

Rengør muslingerne ved at skrubbe dem grundigt under koldt vand og fjerne skægget. Smid de muslinger væk, der ikke lukker sig ved et let bank mod bordpladen, og dem, hvis skaller er gået i stykker.

Pil og hak løg, hvidløg og porre fint, og kom dem i en gryde med lidt smør. Sauter grønsagerne let, uden at de tager farve, tilsæt muslinger, og rør godt rundt.

Hæld cider og øl ved muslingerne, læg låg på, og damp muslingerne i 4-5 minutter, til de har åbnet sig. Kasser derefter muslinger, der ikke har åbnet sig.

Tag muslingerne ud af skallerne, og læg muslingerne i et dybt fad, der kan tåle varme.

Sigt muslingernes kogebouillon over i en gryde – mål det af, der skal være 5 dl, og er der ikke det, så spæd op med lidt vand.

Blanquette

Smelt smørret, til det bliver gyldenbrunt.

Kom det hele æg og cremefraichen i en blender, og tilsæt kogende muslingebouillon samt det brunede smør, mens du blender, så du får en dejlig cremet sovs. Smag til med citronsaft og peber.

Hæld sovsen hen over muslingerne i fadet – den luner de kolde muslinger let. Hak krydderurter og skalotteløg helt fint, og drys dem over blanquetten.

Server straks med godt brød eller sprøde brødcroutoner til.

Tip

Blanquetten kan godt laves i forvejen, men skal så varmes forsigtigt op under omrøring og må ikke koge, for så skiller den.

Ingredienser

Dampede muslinger

2 kg limfjordsmusinger
3 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 porre
10 g smør
1 dl cider eller syrlig æblemost
3 dl øl
½ dl piskefløde
½ bundt løvstikke
½ bundt persille
½ bundt kørvel

Blanquette

60 g smør
1 æg
1 spsk creme fraiche
5 dl af bouillonen fra muslingerne
2 spsk citronsaft
friskkværnet peber
1 bundt krydderurter (f.eks. persille, kørvel og estragon)
1 skalotteløg

Find opskriften i Almanak

Find bogen her