Sådan gør du
Dagen før
Skær kødet i store tern, drys det med 1 tsk. fint salt, og sæt det i køleskabet natten over.
Sæt bønnerne i blød i en skål med masser af koldt vand. Læg et låg eller en tallerken over, og lad dem stå på køkkenbordet natten over.
På dagen
Brun kødet grundigt på alle sider i lidt olie i en tykbundet gryde. Pil hvidløg og løg, og hak begge dele groft. Tag kødet op af gryden, og steg hvidløg og løg sammen med spidskommen og fennikelfrø i et par minutter. Snit bladsellerien groft, hak chilien fint. Kom begge dele i gryden sammen med de drænede, udblødte bønner, hakkede tomater, bouillon, æblemost, eddike og bladene fra merianen.
OBS! Vær altid forsigtig med mængden af chili – tilsæt evt. først lidt chili, og smag løbende under tilberedningen, om du kan ”tåle” mere.
Kog ved svag varme i 2 - 2½ time, til både kød og bønner er meget møre. Tilsæt mere væske undervejs, hvis retten er ved at koge tør. Væskemængden skal gerne passe sådan, at retten er en tæt gryderet, når kødet er mørt. Hak chokoladen groft, og rør den ud i den varme ret. Smag til med salt og peber og evt. mere chili samt æbleeddike og honning.
Salsa
Skær tomaterne i fine tern, snit forårsløgene, sellerien og chilien fint, og vend det hele med limesaft, olivenolie, honning, salt og peber. Pluk koriander eller persille, og vend det i salsaen.
Spis chilien med tomatsalsa og syrnet fløde eller cremefraiche på toppen og evt. hjemmebagte tortillas på siden.
Ingredienser
Chili con carne
700 g oksetykkam
1 tsk fint salt
300 g tørrede pintobønner (eller brune bønner, kidneybønner eller andre tørrede bønner)
4 fed hvidløg
2 løg
1 spsk hel spidskommen
1 spsk fennikelfrø
3 stængler bladselleri
1 friske chili
1 dåse hakkede tomater
6 dl kalvebouillon
2 dl æblemost
½ dl mørk balsamisk frugteddike
150 g mørk chokolade ca. 70%
Salsa
200 g små modne tomater
2 forårsløg
1 stængel bladselleri
4 cm mild chili
3 spsk limesaft
2 spsk olivenolie
1 tsk honning
1 håndfuld frisk koriander eller bredbladet persille
Desuden
smagsneutral olie til stegning
havsalt
friskkværnet peber
æbleeddike
honning
creme fraiche 38%
hjemmebagte hvedetortillas
Sådan laver du en god Chili Con Carne
Chili Con Carne er en af de retter, hvor smagen kun bliver bedre, jo længere den simrer. Med sin dybe og varme krydring, møre bønner og kraftige tomatsmag er det en ret, der både mætter og varmer. Den klassiske version består af hakket oksekød, løg, hvidløg, tomat, chili og bønner – men der er rig mulighed for at sætte sit eget præg.
Du kan nemt skrue op eller ned for chilistyrken, justere krydderierne og tilføje ingredienser som peberfrugt, majs eller mørk chokolade for at få ekstra dybde. Hemmeligheden bag en god Chili Con Carne ligger i tiden og balancen mellem sødme, syre og varme.
Chili Con Carne med eller uden chokolade?
Det er en smagssag – men mange vælger at tilsætte et lille stykke mørk chokolade til sidst i tilberedningen. Det giver retten mere fylde og en afrundet smag uden nødvendigvis at gøre den sød.
Især hvis retten har fået godt med chili og syre, kan lidt chokolade fungere som en smagsmæssig modvægt. Har du ikke lyst til chokolade i din Chili Con Carne, kan du i stedet tilføje et ekstra skud spidskommen eller et stænk balsamico for dybde.
Hvor længe kan Chili Con Carne holde sig?
Chili Con Carne kan holde sig i 3 til 4 dage i køleskabet i en lufttæt beholder. Smagen bliver faktisk kun bedre efter en dag eller to, når krydderierne har fået lov at trække ind.
Den egner sig også rigtig godt til nedfrysning. Frys den i portionsstørrelser, og du har nem og velsmagende mad klar til travle dage. Ved optøning og genopvarmning bør den varmes grundigt igennem – gerne i en gryde, hvor du evt. kan justere konsistensen med lidt vand eller bouillon.
Tips til lækkert tilbehør til Chili Con Carne
Hvad spiser man til Chili Con Carne? Der findes mange muligheder for at gøre retten endnu mere spændende med det rette tilbehør. Her er nogle idéer:
-
Kogte ris eller fuldkornsris
-
Limebåde og frisk koriander
-
Hjemmelavede tortillas (se opskriften på glutenfri tortillas)
-
Sprøde majschips og guacamole
-
Frisk salat med syltede løg, som balancerer retten med noget sprødt og syrligt