Tilbage til opskrifter

Bagte pastinakker med salsa af sveskeblommer og havreknas

Bagning ved lav temperatur i lang tid får en delikat sødme frem i de fleste rodfrugter og giver en på en gang blød og sej konsistens. Her er det pastinakker, men det fungerer lige så godt med knoldselleri, jordskokker eller persillerødder. Den søde smag bliver fremhævet af sveskeblommerne og balanceret af blommeeddike og chilivarme. Server salaten lun som tilbehør til stegt oksekød, lam eller gris, eller en dejlig puré og godt brød.

Sådan gør du

Skrub pastinakkerne grundigt under rindende vand, og fjern det meste af toppen. Vend dem med halvdelen af blommeeddiken, halvdelen af olivenolien, timiankviste og godt med salt i et ovnfast fad med bagepapir. Bag pastinakkerne ved 135° i 2-2½ time, til de er godt møre, og skindet begynder at skrumpe lidt ind.

Gnub havregrynene med 1 tsk. olivenolie, 1 tsk. honning og lidt salt, og spred dem ud i et ovnfast fad. Sæt dem i ovnen sammen med pastinakkerne, til de er let gyldne og sprøde – det tager 1-1½ time.

Skær blommerne i halve, og befri dem for sten. Skær blommerne i små tern. Hak skalotteløget fint. Rør blommetern og løg sammen med blommeeddike, 2 spsk. olivenolie, chili og honning. Smag til med salt og peber, og juster evt. med lidt mere eddike eller honning.

Skær de friskbagte pastinakker i grove stykker, men lad dem gerne ligge sammen, så de forekommer hele. Vend dem forsigtigt med salsaen, og smag til med salt og peber. Drys med de sprøde havregryn, og server salaten, mens pastinakkerne stadig er lune.

Tip

Prøv at tilføje et godt drys grofthakkede urter som persille, kørvel og estragon

Ingredienser

5 pastinakker
1 dl blommeeddike
Koldpresset olivenolie
15 timiankviste
Havsalt
75 g grovvalsede havregryn
2 tsk honning
8 sveske- eller kirkesblommer
1 knivspids stødt chili
1 skalotteløg
Friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers salater året rundt

Find bogen her