Tilbage

Spis sæsonens råvarer i januar

Måske er du gået ind i 2024 med ønsket om lidt grønnere spisevaner, og da er sæsonens skifte et vigtigt pejlemærke. Det sikrer dig både de råvarer, der er friskest og smager af mest, men du vil også opleve, at fisk, grøntsager og frugter er billigere og sundere, når du vælger efter årstiden. I januar står de smukke grønkålsstokke stadig og strutter i køkkenhaven. Under jorden er rødbeder, persillerod og pastinak klar til at blive høstet, og de umamitætte østershatte bruger vi også flittigt af, ligesom vinteræbler- og pærer også er sprøde og fulde af smag. Husk også, at torskerogn er i sæson og er billige og bedst lige nu.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

Selvom du oftest kan købe lige det du står og mangler i supermarkedet, uanset årstiden, er det egentlig en smule fjollet, at vi ikke udnytter de fantastiske smagfulde danske råvarer i sæson. I stedet for at købe og spise importerede råvarer fra alverdens afskygninger på kloden, burde vi tage det bæredygtige valg og støtte de lokalt producerede fødevarer vi har tilgængelige på vores egne breddegrader. Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise efter råvarerne i sæson. Her har vi samlet 5 gode grunde:

  1. Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
  2. Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
  3. Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
  4. Du sikrer at spise varieret, ved at købe forskellige råvarer året rundt
  5. Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres ude fra vores grænser 

Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i januar

En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i januar

Rødbede

Grøntsagen er nok mest kendt som den gængse, syltede kompagnon, serveret ovenpå et stykke højtbelagt smørrebrød eller til en portion brændende kærlighed. Men, rødbeden kan meget mere end at være tilbehør på rugbrødsmaden. Kigger man over mod det russiske køkken, har rødbede en meget central rolle, for eksempel i nationalretten "borsjtj" - en skøn rødbedesuppe.

Udover de skønne farver, der i levnedsmiddelindustrien blev brugt som rød farve, er rødbeden er skøn kilde til kostfibre og vitaminer, som kan være med til at holde dig mæt og styrke dit immunforsvar. Samtidig er kalorieindtaget minimalt, og der er kun omtrent 43 kcal per 100 g. Du kan derfor spise en ordentlig portion rødbeder med god samvittighed.

Jordskokker

Jordskokker er den lidt sære knold, som mest af alt ligner en krydsning mellem frisk ingefær og jordede kartofler
Jordskok er en urt, der kan blive op til to meter høj, og den er i sæson i årets koldere måneder, nærmere bestemt fra september til april.
Den søde rodfrugt stammer fra Nordamerika, hvor den er blevet dyrket i flere tusinde år af Indianerne inden den fik sin udbredelse i Europa i 1600-tallet, da en fransk opdagelsesrejsende bragte den hertil. Det var dog først op igennem 1980’erne, at den for alvor fik udbredelse i danske køkkener. Her er de blevet særligt populære at bruge i supper, men også i en bagt eller gratineret udgave smager de skønt. Udover deres dejlige smag, kan vi varme os ved tanken om, at de rent ernæringsmæssigt bidrager med vigtige kostfibre - jordskokker har nemlig et højt indhold af insulin, som er med til at stabilisere blodsukkeret.

 

Vores yndlingsopskrifter med jordskokker

Gulerødder

De lækre, knasende og sprøde gulerødder er en rodfrugt, som man kan bruge som tilbehør til en ret, inkorporere i juicer med andre grøntsager og frugter eller gnaske løs på som en hurtig snack. De kan pryde måltidet med masser af farve, når man blander de lilla, hvide, gule og orange på tallerkenen.

 

Gulerødder er rige på en masse vitaminer og kostfibre, som blandt andet sidder i skrællen, og du kan derfor med fordel pakke skrælleren tilbage ned i køkkenskuffen og spise rødderne ved blot at skylde dem godt - så du får alle vitaminerne og kostfibrene, der sidder i skrællen.