Forunderlige, vidunderlige løg

Løg er ofte en overset grøntsag, som gemmer sig blandt de større, mere særegne eller spraglede grøntsager i grøntsagsskuffen. Løg har været spist så tidligt som 3500 f.Kr. i det gamle Egypten, og den dag i dag er løgene en basal ingrediens i vores madlavning - og en grøntsag vi ikke vil undvære.

Løgets mange facetter

Der findes mange forskellige slags løg, som alle har deres særlige smags- og tilberedningsforcer. Vi kender alle det skarpe, men alsidige zittauerløg, som fungerer i alt fra suppe og tærte til kompot og marmelade. Friske rødløg i en grøn og sprød salat eller syltede som topping på din hotdog eller i dine wraps.

Eller hvad med det karakteristiske hvidløg som smagsgiver i en klassisk tzatziki. I denne artikel hylder vi især zittauer- og rødløget, som for mange er de mest gængse og brugte. Derudover deler vi selvfølgelig nogle af vores gode råd og yndlingsopskrifter med løg.

 • Løg i flere former

  Zittauerløget

  Løget som alle kender

  Zittauerløg er for mange det "almindelige" hvide eller gule løg og kan bruges i de fleste opskrifter, hvilket også gør det til et af de mest benyttede løg i danskernes køkkener. Løgets egenskaber kommer især til sin ret, når det bliver bagt, fordi den ellers skarpe smag bliver karamelliseret og får en sødere smag - samtidig med at det bevarer form og lidt bid.

  Opskrift: Løgsuppe

Giv varme til måltidet med løg

Den stærke og brændende følelse i munden fra f.eks. peber og chili – eller suget fra wasabi – er ikke et spørgsmål om smag, men en påvirkning af trigeminusnerven – dybest set en let smerte. ’Varme’, som man kalder det, er en afgørende brik i puslespillet, når man snakker om et fuldendt måltid. Flere ingredienser ud over de nævnte kan bidrage med varme, f.eks. rå løg, sennep, rå hvidløg, peberrod, radiser og ingefær.

Løgs fantastiske holdbarhedsevne

Vidste du, at de løg, du køber uden top, har været igennem en delvis tørringsproces og har en lang holdbarhed? Faktisk kan de holde sig helt op til et år, hvis de opbevares uden for køleskabet på et mørkt og koldt sted. Friske løg med grøn top skal dog altid opbevares i køleskab.

 • Opskrift på syltede rødløg

  Løg i flere former

  Det farverige rødløg

  Det milde løg

  Rødløg er markant mildere end det hvide løg og kan sagtens spises friskt, skåret i tynde skiver i f.eks. en salat. Har du ikke zittauerløg på lager, kan du i langt de fleste opskrifter erstatte det med et rødløg. Udover at spise det friskt elsker vi at sylte det bordeauxrøde rødløg, som får sin farve fra antioxidanten antocyaniner. Løget vil bleges en smule ved tilberedning som f.eks. syltning.

  Vidste du, at du kan bruge rødløgets skaller til naturligt at farve garn eller tøj? Det giver alt fra en lysegrøn til olivengrøn farve alt efter tøjet eller garnets bundfarve.*

  *Kilde: Samvirke

  Opskrift: Syltede rødløg

Brug løg når du koger dine bælgfrugter

Du kan bl.a. bruge løg til at give dine bønner smag under kogning - og har du til hensigt at bruge kogevandet som bouillon, giver det ekstra god mening. Tilsæt desuden krydderurter, et par hele hvidløgsfed, laurbærblade og gerne en stilk bladselleri eller en gulerod. Sørg dog for, at de smagsgivende ingredienser er store nok til at fiske op efter kogning – hvis du gerne vil have bønnerne for sig.