Tilbage til opskrifter

Surrib med æblesennep og syltede rødbeder

Surrib med æblesennep og syltede rødbeder er en smuk balance mellem det fede, det søde og det syrlige. Den bløde rib får nyt liv af den friske sennep med æble og de sprøde, røde skiver af rødbede – en ret med både varme og friskhed, som hører vinteren til.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Surrib

Kom kødet i en gryde sammen med al væsken, det snittede løg og krydderierne. Bring det hele i kog, og skum løbende af undervejs. Lad derefter retten simrekoge under låg i cirka 2–2½ time, til kødet er mørt, men stadig holder formen. Sørg for, at kødet hele tiden er dækket af væske, og tilsæt lidt vand om nødvendigt. Når kødet er færdigt, tages gryden af varmen, og kødet køler af. Stil det derefter på køl natten over. Næste dag fjernes det stivnede fedt fra overfladen, og kødet tages op af suppen. Kog suppen ind til ca. 1 liter, smag den til med salt og eddike, og sigt den. Tilsæt de udblødte blade husblas (gelatine), mens suppen stadig er varm. Fjern svært og eventuelt overskydende fedt fra kødet, og skær det i skiver. Læg skiverne på et fad med høj kant, og hæld den lune suppe over, så kødet dækkes. Sæt fadet på køl, og lad retten stå, indtil suppen har sat sig.

Æblesennep

Læg æblet på en bradepande beklædt med bagepapir, og bag det i ovnen ved 150 grader i ca. 1½ time, til det er helt mørt.Tag æblet ud, og lad det køle helt af. Når det er koldt, blend æblet til en glat puré og pres det gennem en sigte for at fjerne eventuelle kerner og skaller. Smag puréen til med sød, grov og dijonsennep, lidt salt og peber, en smule sukker samt balsamisk æbleeddike eller sherryeddike, til du får en rund og balanceret smag.

Syltede rødbeder

Eddike, sukker, vand og krydderierne koges op i en gryde. Imens koges rødbederne møre i saltet vand og smuttes fri for skralder. Rødbederne skæres i skiver/stykker, og den varme syltelage hældes over rødbederne. Stilles på køl til de skal bruges. Lav gerne rigeligt til syltehylden. De syltede rødbeder skal gerne stå en lille uge før brug.

Ingredienser

Surrib

300 g koge flæsk , uden ben
10 g salt
3 dl vand
1 ⅕ dl lys øl
6 spsk æbleeddike
1 løg
3 laurbærblade
½ tsk peber
½ tsk allehånde
3 blade husblas

Æblesennep

1 æble
1 tsk sød sennep
1 tsk dijonsennep
1 tsk grov sennep
1 tsk sukker
2 tsk balsamisk æbleeddike , eller sherryeddike

Syltede rødbeder

500 g rødbeder
1 dl æbleeddike
100 g sukker
½ dl vand
Lang peber
sennepsfrø
Et par laurbærblade