Tilbage til opskrifter

Specier med appelsin og hasselnødder

Specier er en meget enkel småkagetype, med et både sprødt og lidt porøst bid. De knasende hasselnødder og appelsinskallen er blot én måde at smagsætte specier på – chokolade er heller ikke nogen dårlig idé. Navnet kommer efter sigende fra ’speciedaleren’, en sølvmønt fra 1600-tallet, som småkagen har haft størrelse som.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Rør smør, sukker, vaniljesukker, hvedemel og revet appelsinskal godt sammen i en skål. Tilsæt æg, og ælt, indtil dejen kun lige akkurat har samlet sig.

Hak 2/3 af hasselnødderne groft med en savtakket kniv, og fordel dem i dejen.

Rul dejen til en pølse med en diameter ca. som en tokrone (hvis du ikke har en speciedaler i din møntsamling at måle efter). Hak de tilbageværende hasselnødder helt fint, og rul dejpølsen i dem. Pak rullen ind i husholdningsfilm eller bagepapir, og lad den hvile i køleskabet i mindst 30 minutter.

Skær pølsen i ca. 1 cm tykke skiver, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag specierne ved 180° i 10-12 minutter – eller indtil de er gyldne i kanterne. Lad dem køle helt af på en rist, inden du kommer dem i kagedåsen.

Ingredienser

250 g blødt smør
180 g sukker
25 g vaniljesukker
380 g hvedemel
skal af 2 usprøjtede appelsiner
1 æg
150 g hasselnødder

Find opskriften i Meyers jul