Tilbage til opskrifter

Sønderjyske ringridere

Her er den helt klassiske sønderjyske grillpølse med en fin afrundet smag. Man behøver ikke nødvendigvis at overvære ringridning, mens denne pølse nydes, men det højner spiseoplevelsen. Det samme gør sennep, ketchup og lunt brød. Ringrideren er en emulgeret pølse, som er lavet på en foodprocessor, men du kan også klare dig med røremaskine eller hænderne.

Sådan gør du

Skær de 3 slags kød i stykker, der passer til kødhakkeren, og bland dem i en skål. Gnid kødet med saltet, og ælt peber, paprika, revet muskat og finthakket løg ind i kødet, ganske kort. Frys i ca. 1 time, til overfladen er hård, men kødet ikke gennemfrosset. Hak kødet på kødhakkerens fineste skær (3 mm).

Tilsæt kartoffelmelet til det hakkede kød, og kør kødet på foodprocessoren, indtil det har samlet sig og er blevet findelt – det tager cirka 1 minut. Hvis du ikke har en foodprocessor, så hak kødet to gange på de fine skær, og ælt farsen på røremaskine eller i hænderne i en iskold skål.

Tilsæt væske til farsen, stadig i foodprocessoren, og kør, indtil det hele er samlet og har en lind konsistens – det tager yderligere ca. 1-2 minutter.

Mærk løbende, om skålen er kold, og sæt blandingen i fryseren, hvis kødet føles for varmt. Brug eventuelt et stegetermometer. Kødet må ikke overstige 15°.

Steg en lille prøvefrikadelle, og smag, om der mangler salt eller krydderier.

Stop farsen i svinetarme, og drej pølserne i cirka 12 centimeters længde.

Du kan få et virkelig lækkert resultat ved at kold- eller varmrøge ringridere, selvom de fleste sønderjyder nok ville ryste på hovedet af dette.

Grill pølserne over indirekte varme, til de har en fin stegeskorpe og er gennemstegte, men stadig saftige – det tager ca. 15-20 minutter. Du kan også stege pølserne på panden ved lav varme og lige så længe.

Ingredienser

400 g skinkeklump
175 g kæbesnitter (eller brystflæsk uden spæk)
500 g nakkefilet
19 g salt
1 tsk peber
1 tsk paprika
½ fintrevet muskatnød
75 g fintrevet løg
½ dl kartoffelmel
2 ½ dl vand most, vin eller øl kan også bruges (iskoldt fra fryseren)
svinetarm udblødt