Sprøde rugkiks krydret med ristede kommenfrø er perfekte til en god blåskimmelost eller bare smurt med koldt smør. Hvis du opbevarer rugkiksene i en tætsluttende kagedåse, kan de i princippet holde sig i 1 måned – men de er nok spist inden!

Sådan gør du

Smelt smørret i en gryde, og hæld honning og den kolde mælk i. Bland rugmel, ølandshvedemel, bagepulver, salt og kommen sammen i en skål, og rør væsken i de tørre ingredienser. Ælt dejen godt sammen på bordet, og tilsæt evt. lidt mere ølandshvedemel, hvis den er for blød. Ælt til en homogen dej. Kom dejen i en plastikpose eller en plastikbøtte med låg, eller pak den ind i et stykke køkkenfilm, og lad den hvile i køleskabet i ca. 2 timer.

Vend dejen ud på et meldrysset køkkenbord, tryk den lidt flad med hænderne, og læg den mellem to stykker bagepapir, som du har drysset med lidt mel. Rul dejen ud til en tykkelse på ca. 1 mm, og fjern det øverste stykke bagepapir. Skær dejen i firkanter på ca. 3 x 6 cm, og flyt kiksene over på det stykke bagepapir, som du fjernede.

Flyt bagepapiret med rugkiksene over på en bageplade, og dem ved 180C, til de er gyldne. Det tager ca. 8 minutter. Flyt kiksene over på en bagerist, og lad dem køle af.

Tip

I stedet for kun at smelte smørret kan du brune det, til det er lysebrunt og dufter, og si bundfaldet fra, inden du kommer mælken i. Så får kiksene en lækker, lidt mere nøddeagtig smag.

Ingredienser

100 g smør
1 dl kold mælk
100 g ølandshvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk salt
20 g hel kommen
100 g rugmel