Tilbage til opskrifter

Ristet makrel med syltede tomater

  • Ristet makrel med syltede tomater

Makrellen er en populær spisefisk, der kan andet end at være serveret i tomat fra en dåse. Kombinationen med tomater er dog ikke dum, da det klæder den fede fisk med det syrligt-søde modspil. Prøv at lave denne velsmagende version ved at servere ristede makrelfiletter sammen med syltede tomater og knasende rugbrød som en perfekt frokostret. Vil du hellere anvende makrellen som aftensmad kan du servere den med kogte kartofler i stedet for det knasende rugbrød.

Bestil mad ud af huset til vinterfesten. Lad vores kokke stå for maden, så du kan bruge tiden sammen med jeres gæster.

Se alle vores menuer her

Sådan gør du

Makrel

Tjek makrellerne for friskhed (de skal have blanke, hvælvede øjne, røde gæller og dufte af havvand – ikke af havn.

Skyl makrellerne i koldt vand, og skrab dem fri for skæl. Skær makrellerne ud i fileter, og befri fileterne for de ben, som stadig sidder i dem (brug evt. en pincet), eller få din fiskehandler til at gøre arbejdet for dig.

Varm en pande med olien på op, og steg makrelfileterne herpå – først på skindsiden i 2-3 minutter, indtil skindet er helt sprødt og gyldent, vend fileterne, og steg i yderligere 1 minut, til fisken er færdig. Krydr undervejs med salt og peber. Du kan kun have to fileter på panden ad gangen – så hvis du har en ekstra pande, så sæt fut i den også, så du har fisken klar på samme tid.

Syltede tomater

Skyl tomaterne, men behold stilkene på, da de afgiver en dejlig frisk tomatsmag under tilberedningen. Kom dem i en gryde, og tilsæt olie, eddike, skalotteløg skåret i fine både, krydderier og det hele fed hvidløg, som lige har fået et let slag, så smagen nemmere kommer ud. Lun det forsigtigt op på et blus, til olien er ved at være varm, og sæt herefter tomaterne i ovnen ved 100º i ca. 30-45 minutter, indtil de begynder at sprække.

Tag tomaterne ud, og lad dem trække i minimum 1-2 timer, inden du spiser af dem. De kan med stor fordel laves et par dage i forvejen, så de får længere tid til at tage smag fra syltelagen.

Knasende rugbrød

Læg rugbrødsskiverne på en bageplade beklædt med et stykke bagepapir, og tryk dem evt. helt flade med hånden. Dryp med rapsolie og salt. Bag rugbrødsskiverne i ovnen ved 160° i 10-12 minutter, indtil de er helt sprøde. Tag de sprøde rugbrød ud, og lad dem hvile på en bagerist – de bliver ekstra sprøde, når det er kølet af.

Servering

Server de lune makrelfileter med sprødristet rugbrød og de syltede tomater. Der er et herligt møde mellem den fede, stegte makrel, det sprøde brød og de syrligt-søde tomater, der knækker fiskens fedme.

Ingredienser

Makrel

2 store makreller
1 spsk rapsolie
havsalt
Friskkværnet peber
8 skiver rugbrød i tynde skiver

Syltede tomater

12 cocktailtomater
½ dl olivenolie
½ dl olivenolie
½ dl cidereddike eller anden god lys eddike
2 skalotteløg
havsalt
sukker
Friskkværnet peber
fennikelfrø
1 fed hvidløg

Knasende rugbrød

12 skiver rugbrød i tynde skiver
2 spsk koldpresset rapsolie
havsalt