Sådan gør du
Makrel
Tjek makrellerne for friskhed (de skal have blanke, hvælvede øjne, røde gæller og dufte af havvand – ikke af havn.
Skyl makrellerne i koldt vand, og skrab dem fri for skæl. Skær makrellerne ud i fileter, og befri fileterne for de ben, som stadig sidder i dem (brug evt. en pincet), eller få din fiskehandler til at gøre arbejdet for dig.
Varm en pande med olien på op, og steg makrelfileterne herpå – først på skindsiden i 2-3 minutter, indtil skindet er helt sprødt og gyldent, vend fileterne, og steg i yderligere 1 minut, til fisken er færdig. Krydr undervejs med salt og peber. Du kan kun have to fileter på panden ad gangen – så hvis du har en ekstra pande, så sæt fut i den også, så du har fisken klar på samme tid.
Syltede tomater
Skyl tomaterne, men behold stilkene på, da de afgiver en dejlig frisk tomatsmag under tilberedningen. Kom dem i en gryde, og tilsæt olie, eddike, skalotteløg skåret i fine både, krydderier og det hele fed hvidløg, som lige har fået et let slag, så smagen nemmere kommer ud. Lun det forsigtigt op på et blus, til olien er ved at være varm, og sæt herefter tomaterne i ovnen ved 100º i ca. 30-45 minutter, indtil de begynder at sprække.
Tag tomaterne ud, og lad dem trække i minimum 1-2 timer, inden du spiser af dem. De kan med stor fordel laves et par dage i forvejen, så de får længere tid til at tage smag fra syltelagen.
Knasende rugbrød
Læg rugbrødsskiverne på en bageplade beklædt med et stykke bagepapir, og tryk dem evt. helt flade med hånden. Dryp med rapsolie og salt. Bag rugbrødsskiverne i ovnen ved 160° i 10-12 minutter, indtil de er helt sprøde. Tag de sprøde rugbrød ud, og lad dem hvile på en bagerist – de bliver ekstra sprøde, når det er kølet af.
Servering
Server de lune makrelfileter med sprødristet rugbrød og de syltede tomater. Der er et herligt møde mellem den fede, stegte makrel, det sprøde brød og de syrligt-søde tomater, der knækker fiskens fedme.
Ingredienser
Makrel
2 store makreller
1 spsk rapsolie
havsalt
Friskkværnet peber
8 skiver rugbrød i tynde skiver
Syltede tomater
12 cocktailtomater
½ dl olivenolie
½ dl olivenolie
½ dl cidereddike eller anden god lys eddike
2 skalotteløg
havsalt
sukker
Friskkværnet peber
fennikelfrø
1 fed hvidløg
Knasende rugbrød
12 skiver rugbrød i tynde skiver
2 spsk koldpresset rapsolie
havsalt