Sådan gør du
Pærer
Skræl evt. pærerne, flæk dem, og fjern kernehusene. Bring vand, sukker, citrontimian og revet citronskal i kog. Læg pærerne i sukkerlagen, skru ned på lav varme, og lad det småsimre i 13-15 minutter, eller til pærerne er møre men ikke udkogte. Hæld pærer og sukkerlagen på en bøtte, og lad det køle af. Sæt låg på, og lad pærerne trække i køleskabet natten over – eller så længe du nu har tid.
Formning
Skær alle dejstykkerne til, så de er 3-4 cm. Rul dem i sukker, og læg først nogle stykker i bunden af en let smurt silikoneform, så du dækker bunden. Placér en halv eller kvart syltet pære i midten – gem lagen til senere – og tryk flere dejstykker ned i formen rundt om pæren. Der skal gerne stikke lidt dejstykker op over formens kant. Dæk formen løst med husholdningsfilm, og lad dejene hæve 5-6 timer på køkkenbordet og dernæst i køleskabet natten over – eller bare på køkkenbordet, hvis du er kommet sent i gang.
Hævning
Hvis formen med dejene har stået på køkkenbordet natten over, kan de bages direkte. Ellers tag formen ud af køleskabet, og stil dem et lunt sted – evt. i ovnen med ovnlyset tændt. Der skal gerne være 25-26°, men ikke varmere – så smelter smørret i dejen. Lad dem hæve 2-3 timer, eller til du kan lave fingertesten: prik blidt på en af dejene. Hvis fordybningen bliver siddende, er de klar til at blive bagt – forsvinder aftrykket, skal de hæve lidt længere.
Bagning
Bag pærebruddene ved 200° varmluft i 17-20 minutter, til de er meget mørkegyldne på toppen. Så snart de kommer ud af ovnen, så pensl pærebruddene med lagen fra pærerne. Lad dem køle af i formen på et koldt underlag i 30 minutter, inden du tager dem ud af formen.
Ingredienser
Lynsyltede pærer
3 pærer
500 g vand
150 g sukker
5 stilke citrontimian
skal af 1 usprøjtet citron
Dej
400 g rester af croissantdej
1 håndfuld sukker
Desuden
evt. flormelis til drys