Sådan gør du
Klejner
Varm mælken op i en kasserolle, og opløs gæren heri. Flæk vanilje-stangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret, så kornene bliver skilt ad. Rør sukker, æg, vaniljekorn og smeltet smør i mælken. Tilsæt kardemomme, citronsaft og revet citronskal, salt og halvdelen af melet, og rør det godt sammen. Tilsæt det resterende mel, og ælt – i hånden eller i en røremaskine – indtil dejen virker glat og smidig. Form dejen til en lille aflang pølse, og lad den hæve tildækket og lunt i ca. 1 time.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på 50 x 10 cm. Skær på tværs af den aflange firkant, så du får 10 felter a 5 x 10 cm. Lav et lille snit i midten af hvert dejstykke, og vrid den ene ende igennem det lille hul, så dejstykkerne får klejneform. Lad klejnerne hæve i 10-15 minutter, mens du gør klar til at fritere.
Varm olien op i en kasserolle til 170°, eller til den syder og bobler omkring en tændstik uden svovl. Fritér 2-3 klejner ad gangen – vær opmærksom på, at de udvider sig i den varme olie. Klejnerne skal have ca. 2-3 minutter på hver side i olien, til de er flot gyldne. Løft klejnerne over på køkkenrulle med en hulske, og lad dem dryppe af. Vend dem i sukker. Olien kan sigtes og gemmes i køleskabet til en anden gang.
Ingredienser
Klejner
100 g sødmælk
20 g gær
50 g smeltet smør
1 stk æg
35 g sukker
½ stk vaniljestang
1 tsk stødt kardemomme
½ stk saft af citron
1 skal af citron
250 g hvedemel
½ tsk salt
1 liter fritureolie eller vindruekerneolie
Desuden
sukker