Klejner efter norsk forbillede, hvor man bager dem med gær og får nogle lidt mere luftige og typisk større klejner end de danske. I Norge pynter man dem ofte med citronglasur, men her er de helt simpelt vendt i sukker.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Klejner

Varm mælken op i en kasserolle, og opløs gæren heri. Flæk vanilje-stangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret, så kornene bliver skilt ad. Rør sukker, æg, vaniljekorn og smeltet smør i mælken. Tilsæt kardemomme, citronsaft og revet citronskal, salt og halvdelen af melet, og rør det godt sammen. Tilsæt det resterende mel, og ælt – i hånden eller i en røremaskine – indtil dejen virker glat og smidig. Form dejen til en lille aflang pølse, og lad den hæve tildækket og lunt i ca. 1 time.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på 50 x 10 cm. Skær på tværs af den aflange firkant, så du får 10 felter a 5 x 10 cm. Lav et lille snit i midten af hvert dejstykke, og vrid den ene ende igennem det lille hul, så dejstykkerne får klejneform. Lad klejnerne hæve i 10-15 minutter, mens du gør klar til at fritere.

Varm olien op i en kasserolle til 170°, eller til den syder og bobler omkring en tændstik uden svovl. Fritér 2-3 klejner ad gangen – vær opmærksom på, at de udvider sig i den varme olie. Klejnerne skal have ca. 2-3 minutter på hver side i olien, til de er flot gyldne. Løft klejnerne over på køkkenrulle med en hulske, og lad dem dryppe af. Vend dem i sukker. Olien kan sigtes og gemmes i køleskabet til en anden gang.

Ingredienser

Klejner

100 g sødmælk
20 g gær
50 g smeltet smør
1 stk æg
35 g sukker
½ stk vaniljestang
1 tsk stødt kardemomme
½ stk saft af citron
1 skal af citron
250 g hvedemel
½ tsk salt
1 liter fritureolie eller vindruekerneolie

Desuden

sukker

Find opskriften i Meyers jul


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Glutenfri Bagekursus

    Lær at bage luftige og aromatiske brød og lækre kager med meyerske bageprincipper – kun med naturligt glutenfri råvarer. På kurset indfører vi dig i teknikker og tips til godt glutenfrit bagværk: Du lærer gode glutenfri meltyper og deres karakteristika at kende, og vi arbejder med ælte-, hæve-, brødformings- og bageteknikker, glutenfri surdej og meget mere. Vi går i dybden med vores 10 glutenfri bagebud.

    Læs mere og bestil

Få leveret din menu lige til døren

Hemmeligheden er en dej, der smager så intenst af honning og er så florlet.

Sådan laver du fordejen til julens honningkager