I gamle dage måtte bagerne ikke arbejde fra solnedgang dagen før store bededag og på selve dagen, og derfor bagte de hveder, som folk kunne tage med hjem og varme dagen efter. Men som regel blev bollerne fortæret, mens de var lune og sprøde, og derfor fik vi i Danmark tradition for at spise hveder storebededagsaften. Prøv selv disse saftige boller, som bestemt også godt kan tåle at blive spist på andre tider af året.

Sådan gør du

Bland ingredienserne, ælt dejen i ca. 10 minutter på medium hastighed til dejen bliver glat og blank. Ælter du dejen i hånden, kan det godt tage længere tid. Dæk dejen til, og lad den hvile og hæve til dobbeltstørrelse. Det tager mellem 1-3 timer alt efter temperaturen i dit køkken.

Del dejen i 15 lige store stykker (ca. 85 g.). Form bollerne ved at lægge et stykke dej på din ene håndflade og rulle det rundt med fingrene på den anden hånd. Læg bollerne med 3-5 cm imellem på en bradepande med bagepapir, og lad dem derefter hæve. Det tager ca. 2-3 timer. Når bollerne er hævet til ca. dobbelt størrelse, vil de nå sammen, så de får form som hveder.

Bag hvederne ca. 15-20 minutter ved 180° varmluft. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.

Ingredienser

15 g gær
1 ¾ dl koldt vand
1 ¾ dl koldt sødmælk
2 æg
700 g hvedemel
55 g sukker
10 g stødt kardemomme
10 g salt
55 g blødt smør