Tilbage til opskrifter

Broccolisalat med varmrøget kylling, sødskærm og hyben

  • Meyers salat

En skøn frokostsalat eller en let aftensmad, som smager af sommer - af røg, hyben, roser og sødskærm. Hyben er frugterne fra hyben-rosen, og de er nemme at komme til langs de danske strande i juli og august, hvor de er bedst. De kræver lidt tålmodighed, når frøene skal ud, men fryseteknikken, som bruges her i opskriften, hjælper på det. Hvis du samler hyben alligevel, så kog nogle af dem med sukker og lidt vand, så har du en skøn hybenmarmelade.

Sådan gør du

Skyl hybenerne, og skær dem i halve. Frys dem, til de er gennemfrosne, gerne natten over. Mens de stadig er frosne, så skrab kernerne ud med en lille urtekniv, gerne en krum en af slagsen. Tag evt. handsker på for at beskytte dig lidt mod kulden.

Spred de halve hyben ud på en bageplade, og drys hvert enkelt med lidt sukker og salt. Bag dem i ovnen ved 100° i 50-60 minutter. Lad dem køle af.

Rør eddike og olivenolie med honning og bagte hyben, og smag til med salt og peber.

Skær broccolien i små flotte buketter – tag så meget af stokken med som muligt. Skræl resten af stokken, så du kun har den inderste del tilbage, og snit den fint på et mandolinjern. Læg den i koldt vand.

Kog broccolibuketterne – ikke den snittede stok – i saltet vand i ca. 2 minutter, og kom dem i koldt vand til afkøling. Læg krydderurterne og evt. hybenroseblade i koldt vand i 10-15 minutter. Slyng broccolibuketter, stok og krydderurter tørre i en salatslynge eller et viskestykke.

Skær den røgede kylling i tynde skiver. Pil løget, og skær det i tynde skiver. Vend det hele med hybenvinaigretten, og smag til med salt og peber.

Tip

Du kan lave salaten med stegt kyllingebryst i stedet for røget - evt. med et drys røget salt, så du får lidt røgsmag med alligevel. Du kan også bruge varmrøget svinemørbrad.

Ingredienser

300 g Friske hyben
sukker
havsalt
½ dl Hybenroseeddike (alternativt æblecidereddike eller anden frugteddike)
1 dl koldpresset olivenolie
1 tsk honning
1 broccoli
1 håndfuld sødskærm (Kaldes også spansk kørvel)
evt. 1 lille håndfuld små hybenroseblade
2 varmrøgede kyllingebryster (fås hos slagteren og i nogle supermarkeder; du kan også røge dem selv i en alm. kuglegrill)
1 skalotteløg
friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers salater året rundt

Find bogen her