Sådan gør du
UNG SURDEJ
Frisk din hvede-opbevaringssurdej op, 8-24 timer inden du skal lave brøddejen. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej, du ikke bruger i brøddejen her, er nu din opbevarings-surdej til næste gang, du skal bage.
BRØDDEJ
Bland ingredienserne, og ælt dejen. En fuldkornsdej opfører sig anderledes end en hvededej. Det er nemmest at ælte dejen i en røremaskine. Start med at ælt dejen i 1 minut ved lav hastighed, så dejen samler sig og melet ikke flyver udover det hele. Sæt herefter farten op og ælt dejen indtil den slipper skålens sider helt.
Kom dejen op i en smurt form, og lad den hæve, til den fylder omkring 50% mere - det tager mindst 12 timer.
Bag brødet i en form på 1 1/2 l. Tænd din ovn på varmluft på fuldvarme, 30 min inden bagning. Bag brødet i på fuldvarme de første 5 minutter. Skru varmen ned på 200° og bag brødet færdigt. Det tager ca. 40-45 minutter.
Hvis du bruger et termometer skal kernetemperaturen være 100° midt i brødet.
Ingredienser
UNG SURDEJ
½ dl "gammel surdej"
1 dl vand
½ dl fuldkornshvedemel
½ dl hvedemel
BRØDDEJ
4 ½ dl vand
½ dl "ung surdej"
5 g gær
10 g honning
500 g fuldkornshvedemel
10 g salt