Tilbage

Claus Meyers CV

I mere end 30 år har Claus Meyer gennem forsknings-, rådgivnings- og formidlingsaktiviteter og via sit entreprenørskab, arbejdet for at bekæmpe elendigheden og fremme mulighederne og kvaliteterne i den danske madkultur.


Titel

Gastronomisk iværksætter.

Født
27. december 1963.

Uddannelse
Cand. Merc. International (SPRØK) fra Handelshøjskolen i København, 1991.

Biografi
Claus Meyer stiftede MEYERS i 1989. Virksomheden, der siden 2022 har haft "betingelsesløst værtskab" som sit erklærede formål opererer i dag på de fleste niveauer af fødevarebranchen. Ambitionen om at udleve en ambitiøs bæredygtighedsdagsorden uden at sætte hverken velsmag eller økonomi over styr er den drivende kraft, når MEYERS dagligt serverer knap 30.000 måltider i kantiner og frokostordninger landet over eller løser rådgivningsopgaver for kommuner, organisationer og virksomheder i Danmark eller i udlandet. Claus Meyer har solgt virksomheden MEYERS ad to omgange, først til en kapitalfond og senere til en engelsk spiller i restaurations- og fødevaresektoren - og han er fortsat, udover at være aktionær, en aktiv del af virksomhedens drift og udvikling.

Virksomheden Claus Meyer & Ko yder rådgivning til blandt andet fødevarevirksomheder indenfor områderne innovation, kommunikation, "formål" og bæredygtighed og driver en række investeringer primært i mindre fødevarevirksomheder

I 2011 stiftede Claus Meyer Melting Pot Fonden. Fonden driver social forandring og bekæmper fattigdom med velsmag og "værtskab" som værktøjer. Fonden har stået bag madskoler for indsatte i de danske statsfængsler og en række initiativer for børn og unge, bl.a. Madmodsløbet, og har stiftet og driver stadig madskoler og uddannelsesprogrammer i Brownsville Community Culinary Center, Brooklyn, New York (USA), UM MAMI, Marrakesh (Marokko) og Manq’a, La Paz (Bolivia). Derudover er Melting Pot Fonden stifter og medejer af restaurant GUSTU, La Paz (Bolivia), som er udråbt som en af Sydamerikas bedste restauranter - og Melting Pot Fonden er sammen med restauranter på tværs af hele Danmark vært for den årligt tilbagevendende begivenhed Smagens Time, hvor børn og unge nyder en restaurantoplevelse forbudt for voksne.

Claus Meyer er medstifter af restaurant noma og bredt anerkendt som grundlægger af det Ny Nordiske Køkken. Han er desuden æresalumne ved Copenhagen Business School (CBS), adjungeret professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og foredragsholder.

2023

  • MEYERS åbner restaurant POST, et fransk brasserie ved Trianglen, Østerbro i København
  • Udgiver biografien Drømmer i samarbejde med Peter Nicolai Gudme Christensen  
  • Claus Meyer og præsten Poul Joachim Stender tager i TV-serien Guddommelig Mad (DR2) til Grækenland og Israel i en jagt på den mad og de råvarer, der flyder gennem Biblen

2022 

  • Udnævnes som adjungeret professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Samarbejdet skal understøtte den grønne udvikling på tværs af fødevare- og servicesektoren.
  • Melting Pot Foundation åbner restaurant Um Mami i Marokko. 
  • Meyers Deli genåbner som Meyers Bageri på Gammel Kongevej på Frederiksberg.
  • Meyers sælges til Westbury Street Holding. Claus Meyer fortsætter sit aktive virke i virksomheden.

2021

  • Investerer i virksomheden Foodture og indtræder i dens bestyrelse.
  • Investerer i virksomheden Mesterlære
  • Stifter selskaberne Public Lemonade og Scicular (MATR) sammen med Morten Sommer og Rasmus Toft-Kehler. 
  • Nykøbing FC slår FCK ud af DBU’s pokalturnering. 

2019

  • Dokumentaren om GUSTU, A Taste of Sky af dokumentaristen Michael Lei, får verdenspremiere ved TRIBECA Film Festival 

2017

  • Flere års gode relationer mellem Claus, bryggeriet Mikkeller, Dessner-brødrene fra det amerikanske indierock-band The National og Beatbox Entertainment resulterer i, at de går sammen om en helt ny festival i København. 'Haven' bliver navnet på en unik festival, der over to dage forener musik- og smagsoplevelser på Refshaleøen.
  • Claus Meyer hædres på Copenhagen Business School med titlen CBS Æresalumne med begrundelse i hans skabertrang, som med mad og kogekunst som primær platform har etableret ikke bare én, men mange virksomheder og udvist et engagement i samfundet - også for samfundets svageste.
  • Grundlægger af Sakskøbing Mandskor.
  • Stifter af Sakskøbing Strikkeklub.

2016

  • I november kan Claus fejre, at restaurant AGERN i New York får en Michelinstjerne kun et halvt år efter åbningen.
  • Den Danske Spiseguide ikoniserer Claus Meyer med Spiseguidens Særpris, som tidligere er tildelt kun seks andre gastronomiske personligheder i Danmark.
  • Efter flere forsinkelser og et turbulent forår åbner den store Great Northern Food Hall midt i Vanderbilt Hall, Grand Central Terminal, New York. I seks forskellige pavilloner fordelt i det store madmekka udleves drømmen om 'skandinaviske rødder i amerikansk muld', dvs. at elementer som smørrebrød, kanelsnurrer, frøsnapper og grød er på menuen, men alle med et tydeligt præg af de amerikanske omgivelser.
  • Restaurant AGERN åbner i Grand Central Terminal, New York. Menuen er funderet på råvarer og ingredienser fra Tri-State regionen på den amerikanske østkyst, som bliver tilberedt efter teknikker og smagsnuancer hentet fra det nordiske køkken.
  • Restaurant GUSTU i Bolivia vinder prisen som den 16. bedste restaurant i Latinamerika. I spidsen står køkkenchef Kamilla Seidler, som samtidig blev kåret til kontinentets bedste kvindelige køkkenchef. GUSTU er en del af et større initiativ, der blev påbegyndt i Bolivia i 2011 af Melting Pot Fonden.
  • Sammen med en række lokale ildsjæle åbner Claus Meyer Sakskøbing Madhus. En non-profit madskole i Sakskøbing. Målet er at forsøge at skabe en ny udviklingsmodel for de mindre, danske provinskøbstæder og etablere et samarbejde mellem borgerne, det offentlige, en ressourcestærk privat organisation og lokale virksomheder.

2015

  • MEYERS og Løgismose slår deres virksomheder sammen i et nyt selskab med IK Investment Partners. Målet er sammen endnu stærkere at kunne indfri ambitionen om at løfte kvaliteten af maden og råvarerne i Danmark.
  • Claus flytter til New York sammen med sin familie og deres to hunde for at opbygge en ny virksomhed på Manhattan. Sideløbende opstartes et velgørenhedsprojekt i den socialt belastede bydel Brownsville.
  • Claus investerer 5 mio. kr. i Nykøbing FC, som er en sammenslutning af B1901 og B1921 sammen med den tidligere landsholdsspiller falstringen Claus Jensen, Mick Øgendahl og den første afrikanske spiller i dansk topfodbold - og årtusindets fodboldspiller i Gambia - Biri Biri.

2014

  • Er tilbage på tv med DR-programmerne Pop-Up, hvor Claus Meyer, sekunderet af kollegaer fra MEYERS Køkken og MEYERS Madhus laver pop-up gadekøkkener rundt omkring i Danmark. På tre forskellige, spektakulære lokationer laves mad med lokale råvarer til 1.000 mennesker på 12 timer - kun ved brug af ild og vand og hjælp fra lokale ildsjæle og producenter.

2013

  • Slår dørene op til MEYRES Spisehus i Lyngby, bageri, restaurant, juice- og vinbar, pizzeria, kafferisteri, kaffebar og madskole under samme tag.
  • Åbner The Standard med jazzklub i samarbejde med Niels Lan Doky samt restauranter med Torsten Vildgaard og Søren West samt den indiske Sethi-familie i det gamle toldhus på Havnegade 44, København. The Standard huser tre restauranter, STUDIO, ALMANAK og VERANDAH.
  • Melting Pot Fonden åbner restaurant GUSTU i La Paz, Bolivia.

2012

  • Åbner restaurant NAMNAM i samarbejde med Michael Pang-Larsen.
  • Stifter Melting Pot Bolivia sammen med IBIS. Melting Pot Bolivia lancerer senere samme år madfestivallen TAMBO i samarbejde med en række bolivianske NGO’er og Den Danske Ambassade i Bolivia.
  • MEYERS Madhus vinder et offentlig udbud om at fortsætte driften af kokkeskolen i Vridsløselille samt udbrede konceptet til henholdsvis det åbne fængsel i Jyderup og Københavns Fængsler.
  • Claus Meyer holder under TEDx Talks Copenhagen flammetalen Unfolding the potential of Indigenous Food Cultures.

2011

  • Åbner restaurant RADIO i samarbejde med Jesper Kirketerp og Rasmus Kliim.
  • Er initiativtager til og stifter af Melting Pot Fonden Fonden.
  • Melting Pot Fonden indleder et samarbejde med Kriminalforsorgen om at udforske, hvorvidt man kan forebygge tilbagevenden til kriminalitet ved at etablere kokkeskoler i udvalgte danske statsfængsler. Pilotprojekt foregår i Vridsløselille Statsfængsel og dokumenteres til DR1 under titlen Restaurant bag Tremmer.
  • Bistår Rene Redzepi i etableringen af MAD.

2010

  • Etablerer Nordhavns Eddikebryggeri sammen med Andreas Harder.
  • Åbner MEYERS Bageri i Jægersborggade. Siden etableres bagerier også i St. Kongensgade, Classensgade og på Amagerbrogade.
  • Etablerer Grupe&Meyer i samarbejde med den økologiske pioner og landmand Per Grupe.

2008

  • Etablerer sammen med René Redzepi not-for-profit-institutionen NordicFoodLab. Et madlaboratorium, hvis formål er at udforske, udfordre og udvikle det nordiske køkkens råvaregrundlag.
  • Udnævnes til forskningsleder under OPUS - Optimal trivsel, Udvikling og Sundhed for danske børn gennem en sund ny nordisk kost. Et 5-årigt stort forskningsprojekt under LIFE, det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet støttet af Nordea-fonden. OPUS etableres for at udforske det sundhedsfremmende potentiale i det nordiske køkkens råvaregrundlag og for at fremme børns sundhed.

2007

  • Gør comeback som tv-kok på DR1 i det nordiske mad- og rejseprogram Smag på Danmark – med Meyer. Sideløbende med den danske udsendelsesramme lanceres en engelsk version af tv-programmerne under titlen New Scandinavian Cooking. Programrækken bliver set af op imod 100 mio. seere i 60 lande. Efterfølgende i 2011 sendes yderligere 10 programmer under titlen Smagen af Norden.

2006

  • Køber Hotel Saxkjøbing på Lolland-Falster sammen med kokkene Erwin Lauterbach og Carl Jones. Hotellet tilbyder forkælelsesophold for private, konference- og mødefaciliteter for virksomheder og en restaurant, der serverer rustik mad baseret på lokale råvarer. Hotellet bliver i perioden 2015-2020 gennemgribende renoveret. 

2005

  • Åbner den første MEYERS Deli på Gl. Kongevej på Frederiksberg. I 2006 etableres MEYERS Deli i Magasin på Kongens Nytorv og i 2011 på Godthåbsvej på Frederiksberg.

2004

  • Initiativtager til Nordisk Køkkensymposium. Ny Nordisk Køkkenmanifest lanceres.

2003

  • Bistår Anders Kissmeyer med udviklingen og etableringen af Nørrebro Bryghus.
  • Hyrer René Redzepi som køkkenchef for restaurant noma, der åbner i november. Blot halvandet år efter åbningen modtager Noma en stjerne i Michelin-guiden, to år senere bliver det til to Michelin-stjerner. Siden er noma kåret som the World’s Best Restaurant hele fem gange, og er i dag en af to restauranter i Danmark med tre Michelin-stjerner.

2001

  • Etablerer sammen med Arne Astrup forskningsprojektet MEYOBES, der skulle udforske grænseområdet mellem gastronomi og sundhedsvidenskab. Forskningen beskæftigede sig specielt med at undersøge, om det var muligt at lave mad med et minimum med fedt men med maksimal velsmag. Resultaterne blev offentliggjort i videnskabeligt tidsskrift og blev formidlet populært gennem bogen Spis Igennem.

1999

  • Åbner MEYRES Madhus i hjertet af København. Madhuset har siden været ramme om et unikt gastronomisk miljø, hvor bredden og eliten i dansk madkultur mødes i en afslappet atmosfære.
  • Stifter MEYERS Kantiner.

1998

  • Opfinder i samarbejde med partneren Mette Martinussen det teateragtige restaurantprojekt Ester & Soja i den nedlagte sojakagefabrik på Islands Brygge.

 1995

  • Stifter sammen med Søren Sylvest Chokolade Compagniet, der har det skandinaviske agentur for den franske chokolade Valrhona. Sammen udvikler de i 1996 enkeltfarmskaffemærket Estate Coffee. I 2000 åbner de Estate Coffee kaffe- og chokoladebar på Gl. Kongevej i København, og i 2005 etablerer de eget kafferisteri i Valby under navnet Copenhagen Roasters.

1991-1999

  • DR1’s huskok i programserien MEYERS Køkken.

1991

  • Cand.merc.int. fra CBS.

1989

Bestyrelsesposter, priser og udnævnelser

2023

  • I 2023 opnår MEYERS B-Corp certificering. Certificeringen tildeles på baggrund af MEYERS store arbejde med bl.a. klimaaftryk, biodiversitet, havmiljø, rent grundvand, rene råvarer, formidling, holdningsdannelse, diversitet og medarbejdertrivsel.

2022

  • Udnævnes som adjungeret professor ved Danmarks Tekniske Universitet.

 2021

  • Modtager den franske Ridderorden, Merit Agricole.
  • Modtager Rungstedlundprisen.
  • Marsia Taha, køkkenchef Gustu, kåres til Female Rising Star af the World’s 50 best, Latin America.
  • Indtræder i bestyrelsen for Mesterlære.
  • Indtræder i bestyrelsen for Public Lemonade.

2020

2018

  • Modtager Danske Madanmelderes Ærespris, Gericke-prisen.
  • Formanden for bestyrelse for Madens Folkemøde.
  • Modtager den nordiske fødevarepris Embla.

2017

  • Udnævnt til Æresalumne, Copenhagen Business School.

 2016

  • Modtager Den Danske Spiseguides Særpris.

2015

  • ECKART Witzigmann Academy Award 2015, Creative Responsibility and Enjoyment.
  • Social Impact Fellow, Institute for Business & Social Impact, Haas School of Business, University of California Berkeley.

2014

  • Adjungeret professor, Institut for Organisation og Institut for Interkulturel Kommunikation & Ledelse - Copenhagen Business School.

2013

  • Medlem af World Street Food Council Advisory Board.
  • MEYERS Kantiner vinder Kantineprisen 2013

2011

  • Repræsentantskabsmedlem hos Tryghedsfonden.
  • Årets Æreshåndværker, Håndværkerforeningen.

 2010

  • Modtager sammen med René Redzepi, Noma, Kokkenes Kok-prisen.
  • Udnævnes til Årtiets Københavner af AOK, og samtidig vinder MEYERS Deli prisen som Byens Bedste Deli.
  • Meyer Kantiner vinder Kantineprisen 2010.
  • Nomineres til Årets Leder af Ledernes Hovedorganisation.
  • Vinder prisen som Årets Ejerleder i Region Hovedstaden for Meyer Kantiner.
  • Udnævnes til Ridder af Dannebrogsordenen.

 

2009-2011

  • Er i perioden medlem af udvalget for MadExperimentariet (senere Madkulturen) under Fødevareministeriet.

2009

  • Bliver formand for Iværksætterambassadørkorps under Selvstændighedsfonden - Young Enterprise.
  • Tildeles Ejler Jørgensen Prisen, som hvert år gives til en "professionel udøver af bordets glæder i Danmark, der med sin personlighed og skaberevne i væsentlig grad har bidraget til det pågældende steds kvalitet og atmosfære, værdsat af gæster såvel medarbejdere".

2007

  • Modtager HBH Fondens Markedsføringspris for konstant gastronomisk og personlig innovation.
  • Initiativtager til Sydhavsøernes Frugtfestival og formand for bestyrelsen siden 2008.

2007-2008

  • medlem af fodboldklubben Lolland Falster Alliancens bestyrelse.

2006-2012

  • Medlem af styregruppen under Ny Nordisk Ministerråd.

2006

  • Får Danske Ølentusiasters Ølpris for at have været foregangsmand for kombinationen af øl og mad - og ikke mindst øl i mad.
  • Udnævnes til adjungeret professor på den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole for en 5-årig periode. Havde siden 2005 fungeret som ekstern lektor samme sted og etablerede i 2004, sammen med professor Thorvald Pedersen, en studiekreds for landets førende kokke i molekylær gastronomi. I 2012 igen ansat som ekstern lektor under Institut for Fødevarevidenskab.

2004

  • Er initiativtager til Nordisk Køkken Symposium, der samlede opinionsdannere fra hele verden til diskussioner om det nordiske køkkens muligheder og potentialet for udvikling af industrierne omkring det. Er sammen med Jan Krag Jacobsen arkitekten bag Manifestet for det Ny Nordiske Køkken.
  • Bliver medlem af Klub 100, Dansk Røde Kors.
  • Kåres til Årets Frugtavler, for, med etableringen af varemærket Frugt fra Lilleø i samarbejde med øens øvrige frugtavlere, at have skabt et projekt, der kan skabe nye muligheder for danske frugtavlere.

2001-2005

  • Er medlem af Hjerteforeningens Advisory Board.

2000

  • Modtager Landbrugets Kulturpris.
  • Bliver udpeget af daværende fødevareminister Ritt Bjerregaard til formand for Rådet for Bedre Madkvalitet. Rådet, der skulle etablere en mærkningsordning for kvalitetsfødevarer, bliver sammen med Måltidets Hus nedlagt ved regeringsskiftet i 2002.

1995

  • Initiativtager til Kaffeselskabet.
  • Modtager Kaffeprisen indstiftet af Kaffe- og The-importørerne i Danmark.

1994

  • Er medlem af Undervisningsministeriets Musiske Udvalg nedsat af undervisningsminister Ole Vig Jensen.
  • Modtager Grøntsagsprisen.

1993

  • Modtager sammen med Helle Brønnum Carlsen Danske Madpublicisters Pris for initiativet til Smagens Dag.

1992

1991-1999

  • Er i perioden formand for den danske afdeling af den internationale kokkeforening Eurotoques.

Bogudgivelser 

  • 2023 - MEYERS Bageskole for Børn (i samarbejde med MEYERS Madhus)
  • 2022 - MEYERS Surdejsskole (i samarbejde med MEYERS Madhus)
  • 2021 - MEYERS Jul (i samarbejde med MEYERS Madhus)
  • 2020 - MEYERS Grønne Proteiner (i samarbejde med MEYERS Madhus)
  • 2019 - MEYERS - Når du flytter hjemmefra (i samarbejde med MEYERS Madhus)
  • 2018 - MEYERS Glutenfri Bageskole
  • 2017 - MEYERS Grøn Mad (i samarbejde med MEYERS Madhus)
  • 2016 - The Nordic Kitchen - One Year of Family Cooking
  • 2016 - MEYERS Salater Året Rundt, i samarbejde med MEYERS Madhus
  • 2016 - MEYERS Pølsemageri, i samarbejde med MEYERS Madhus
  • 2015 - MEYERS Julemad
  • 2014 - MEYERS Bageskole – alle kan lære at bage
  • 2014 - Naturalmanak
  • 2013 - Ny Nordisk Hverdagsmad - Året rundt, i samarbejde med FDB, OPUS og MEYERS Madhus
  • 2012 - Chokolade
  • 2012 - Eddike (revideret, i samarbejde med Andreas Harder)
  • 2011 - MEYERS Kager
  • 2011 - Ny Nordisk hverdagsmad (i samarbejde med FDB, OPUS og MEYERS Madhus)
  • 2011 - Madmod (i samarbejde med FOA og MEYERS Madhus)
  • 2010 - Almanak
  • 2010 - Madglæde - En kogebog til dagplejen (i samarbejde med FOA og MEYERS Madhus)
  • 2009 - MEYERS Bageri
  • 2007 - Mad i Norden
  • 2007 - Smagen af Danmark
  • 2007 - MEYERS Salatværksted
  • 2007 - Spis igennem, (revideret, i samarbejde med Arne Astrup)
  • 2006 - noma (i samarbejde med René Redzepi)
  • 2006 - Mange til bords - MEYERS mad i dit eget køkken
  • 2006 - Medskribent på Lærebog for Human Ernæring
  • 2006 - Maden til øllet (i samarbejde med Anders Evald og Jørgen Mønster)
  • 2005 - Eddike - tilblivelse, traditioner og køkkenbrug (i samarbejde med Andreas Harder)
  • 2005 - Øl og Mad - Fra Nørrebro Bryghus (i samarbejde med Anders Evald, Frederik Stormoen og Torsten Vildgaard)
  • 2003 - Lyst
  • 2002 - Spis igennem (i samarbejde med Arne Astrup)
  • 2002 - MEYERS Køkkenbørn - Yndlingsmadpakker (i samarbejde med Ole Poulsen)
  • 2001 - MEYERS Køkkenbørn - Søde sager (i samarbejde med Ole Poulsen)
  • 2001 - MEYERS Køkkenbørn (i samarbejde med Ole Poulsen)
  • 1997 - MEYERS Mad - En kogeplade (CD-rom)
  • 1997 - En gastronom i Spanien
  • 1995 - Chokolade
  • 1995 - Mad med MEYER
  • 1994 - Stadig en rejse værd
  • 1992 - Året rundt i MEYERS Køkken

Videnskabelige artikler og andre publikationer

  • Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr 2013;16:777-785
  • Astrup A, Meyer C, Madsen KL. Giv børnene et valg. In: Hvordan ser verden ud? Professor Niels Kærgård 70 år. Eds. Andersen P, Henriksen I, Petersen JH, Zobbe H. Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København, 2012:125-133
  • Larsen TM, Poulsen SK, Micheelsen A, Meyer C, Mithril C, Astrup A. The New Nordic Diet as a healthy, highly palatable and sustainable dietary approach – the OPUS experience. Invited lecture/speaker TM Larsen. 19th European Congress on Obesity, Lyon, France, 9-12 May 2012. Obes Facts 2012;5(suppl 1):5
  • Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Blauert E, Holt MK, Astrup A. Guidelines for the New Nordic Diet. Public Health Nutrition 2012;15:1941-1947
  • Meyer C., Mithril C. ”Den nye nordiske mad. I Menneskets Ernæring”. Eds. A. Astrup, S. Bügel, J. Dyerberg, and S. Stender. Munksgaard Danmark, København, 2010
  • Møller, P., Meyer, C., Pedersen, T. ”Smagens fysiologi. I Menneskets Ernæring”. Eds. A. Astrup, J. Dyerberg, and S. Stender. Munksgaard Danmark, København, 2005
  • Astrup, A.V., Nielsen, C.M. ”Middelhavskosten – Mad der kan beskytte mod fedme og hjerte-kar-sygdomme”, Månedsskrift for Praktisk Lægegerning, 82(5), 571-4, 2004
  • Astrup, A., Nielsen, C.M., Jebb, S.: “Are we getting fat from the foods we do not eat?”, Obesity Reviews, 5(2), 89-90, 2004
  • Astrup A, Nielsen CM, Greve T, Kreutzer M, Pedersen U, Sørensen L, Toubro S. A randomised comparison of a course in gastronomic cookery versus behaviour modification for the treatment of obesity. Int J Obes 2004;28(suppl 1):S133 (T5:P5a-002)
  • Astrup, A.V., Nielsen C.M., Greve, T., Kreutzer, M., Pedersen, U., Sørensen, L.B., Toubro, S. ”Randomiseret sammenligning af kursus i gastronomisk madlavning versus adfærdsmodifikation i behandling af svær overvægt”. Ugeskrift for Læger, 165:4958-61, 2003
  • Astrup, A., Meyer, C. ”Kaffe – Sundt eller usundt?”. Helse, 5:44-45, 2002
  • Bakhøj S, Nielsen CM, Toubro S, Astrup A. A randomised trial on weight maintenance including a low-fat aromatic gastronomy course. Int J Obes 2001;25(suppl 2):S113