De vidunderlige stikkelsbær
Stikkelsbær er et vidunderligt bær med en fantastisk aromatisk, nærmest eksotisk smag – især de røde stikkelsbær kan smage, som havde de groet et eller andet sted i regnskoven. Grønne stikkelsbær er lidt mindre søde og har en mere syrlig, citrusagtig smag.
Det kan desværre være ret svært at finde stikkelsbær i butikkerne, selv når sæsonen er på sit højeste. Så har du adgang til en have eller en anden plet jord et sted, er det bare om at plante en stikkelsbærbusk eller to – de er nemme at få til at gro. Klimaet i Norden er noget nær ideelt for bær. Den lange modningsproces og de mange lyse timer betyder, at bærrene får en høj koncentration af syre og sødme. Det er blandt andet denne balance, der gør et bær som stikkelsbærret så alsidigt. Det fungerer fremragende i kager, desserter og syltetøj, men smager lige så godt i en sur-sød relish, chutney eller kompot, der serveres til f.eks. ost, stegt sild, makrel eller anden fed fisk. Vil du parfumere stikkelsbærret, så kombiner det gerne med hyldeblomst, og kog en
blomsterskærm med i din kompot.