Tilbage til opskrifter

Rugbrødslagkage med syltede solbær

Rugbrødslagkagen stammer oprindeligt fra Sønderjylland, og kaldes også for brødtorte. Rugbrødsbundene bages med daggammelt rugbrød, og her fyldes de med en skøn, hjemmelavet solbærsyltetøj, flødeskum og et gavmildt riv chokolade. Du kan sagtens skifte fyldet ud med andre bær i sæson. Til at bage rugbrødsbundene skal du bruge en springform på ca. 25 cm i diameter.

Få Meyers 3-retters nytårsmenu leveret lige til døren

Bestil her

Sådan gør du

Rugbrødsbunde

Forvarm ovnen til 150º. Smør springformen med smør, og drys med lidt sukker. Hæld det overskydende sukker væk. Pisk æg, rørsukker og brun farin sammen, til det er meget luftigt. Sigt kakao, majsstivelse og bagepulver sammen, og vend det i æggemassen. Riv rugbrødet på et rivejern og vend det til sidst i – og her er det vigtigt, at det er tørt rugbrød, du bruger, for det skal kunne suge væsken i dejen. Kom rugbrødsdejen i springformen, og bag den i midten af ovnen i ca. 50 minutter. Tag den færdige kage ud af ovnen, og afkøl den på en bagerist.

Kagecreme

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukkeret med resten af ingredienserne til cremen i en gryde, og varm op under omrøring, indtil cremen begynder at tykne. Lad cremen koge i 1 minut. Hæld cremen i en skål, og lad den køle af. Hvis du ikke gider skind på cremen, så læg et stykke husholdningsfilm helt ned oven på cremens overflade – det er lige til at trække af, når cremen er kold.

Syltede solbær

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas igen kornene sammen med lidt af sukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad. Kom solbær, sukker, vaniljesukkeret og vaniljestangen i en gryde, og bring det hele i kog. Lad det småkoge i 10–15 minutter. Tag gryden fra varmen, og hæld de syltede solbær på rene glas. Lad solbærrene afkøle.

Saml kagen

Når bund, creme og sylt er afkølet, flækkes kagebunden på midten, og lægges sammen med creme og solbærsylt – syltet nederst, så det kan væde bundene (der er i øvrigt mere sylt, end du skal bruge til lagkagen; gem det til yoghurt eller is en anden god dag). Stil lagkagen på køl indtil servering. Så tæt på servering, som det er muligt for dig, skal du pynte kagen. Først skal den dækkes med letpisket flødeskum, og dernæst skal den have et gavmildt riv chokolade.

Tip

Der er også andre bær, der klæder de mørke, dybe toner i rugbrødslagkagen, f.eks. brombær eller blåbær – som du også kan lave kompot af. At bruge friske bær i sæsonen er selvfølgelig helt vidunderligt, mens ellers er det også fint at bruge af fryserens forråd til et sylt som dette. Du kan også komme et skvæt rom i de syltede solbær.

Ingredienser

Rugbrødsbunde

smør til formen
sukker til formen
5 æg
100 g rørsukker
100 g brun farin
1 spsk kakao
4 spsk majsstivelse
2 tsk bagepulver
125 g rugbrød daggammelt uden kerner

Kagecreme

½ vaniljestang
25 g sukker
1 dl fløde
2 æggeblommer
5 g majsstivelse

Syltede solbær

1 vaniljestang
750 g sukker
900 g solbær ribbet vægt

Pynt

2 dl fløde
chokolade
chokolade 70%