Denne opskrift stammer fra vores Restaurant Agern i New York, hvor øllebrød er blevet en populær del af menuen. Her har den islandske kok Gunnar Gíslason fortolket øllebrød som en hybrid mellem de danske og islandske traditioner. På ægte dansk manér har rugbrødet trukket i mørk øl natten over og tilføres et stykke af Island i form af en luftig skyrmousse, som løfter den gamle bonderet til helt nye højder. Skyrmoussen toppes på øllebrøden ved hjælp af en sifon, som er en flødeskumssprøjte, der giver en fantastisk luftig flødeskumskonsistens.

Sådan gør du

Øllebrød

Skær rugbrødet i små tern dagen før og bland med de resterende ingredienser, på nær piskefløden. Sæt blandingen til side, og lad det trække over natten.

Kog blandingen over middel varme i 20-30 minutter. Husk at røre i blandingen en gang i mellem. Lad den afkøle og sæt til side indtil den er klar til brug. Varm grøden op igen og smag øllebrøden til med piskefløde, cirka 2 spsk per portion. Varier selv afhængig af hvordan du ønsker din øllebrød.

Skyrmousse

Bland fløde, æggeblommer og sukker og kog over vandbad, under konstant omrøring, indtil blandingen er blevet tyk. Afkøl i et isbad og tilsæt skyr og salt. Fyld moussen på en sifon og påsæt patronen med NO2 (kvælstof). Ryst godt og top øllebrøden med den luftige skyrmousse.

Ingredienser

Øllebrød

1 kg rugbrød
1 usprøjtet citron
1 usprøjtet appelsin
250 g demerara-rørsukker
3 ½ dl mørk øl (gerne Stout)
10 g stødt kardemomme
10 g stødt kanel
½ tsk salt
piskefløde tilsmagning

Skyrmousse

3 ½ dl fløde
150 g æggeblommer
120 g sukker
1 kg skyr
1 knivspids salt
Evt. 70% chokolade til pynt