Sådan gør du
Remonce
Rør ingredienserne sammen i en skål til en ensartet masse. Kom remoncen i en beholder med låg, og lad den stå på køkkenbordet, indtil du skal bruge den.
Mirabellekompot
Vask og tør mirabellerne, og tag stenene ud. Kom alle ingredienserne i en gryde, og kog det hele til en tyk kompot. Det tager ca. 30 minutter.
Hæld kompotten i en fin sigte over en skål, og lad den stå ca. 10 minutter, så siruppen kan dryppe af. Den skal du bruge til at pensle med, når kagen er bagt.
Kom kompotten i en beholder med låg, og sæt den i køleskabet, så kompotten er helt kold, når du skal bruge den. Lad siruppen stå og køle af på køkkenbordet.
Dej del 1 - med maskine
Kom mælk og gær i røreskålen, og rør, til gæren er helt opløst. Slå æggene i ud i skålen, og rør dem sammen med vandet.
Kom melet i skålen, og ælt dejen godt ved lav hastighed, til den er glat og blank og slipper skålen. Det er tegn på, at der er dannet gluten strenge, og at dejen er klar. Det tager ca. 6-8 minutter, afhængigt af motorkraften på din maskine.
Skær smørret i små terninger, og kom det hele i skålen på én gang. Ælt smørret godt ind i dejen, til den igen er glat og blank og slipper skålen, og stop så med at ælte. Når smørret lægger sig på glutenstrengene og gør dem mere elastiske og glatte, bliver de også mere sårbare, og så vil de knække på et tidspunkt, hvis du ælter videre.
Lad dejen hvile koldt i 1 time.
Dej del 1 - i hånden
Start med at blande alle ingredienserne i en røreskål – også smørret.
Ælt dejen energisk med hånden. Det tager lidt længere tid at ælte smørret ind i dejen, når man ælter i hånden. Start med at ælte dejen sammen i skålen, og ælt så dejen godt igennem på bordet i ca. 6-8 minutter.
Lad dejen hvile i skålen i 5 minutter, og ælt den derefter yderligere i 2 minutter.
Lad dejen hvile koldt i 1 time.
Dej del 2
Når dejen har hvilet, deler du den i to lige store dele. Rul hver del ud til et kvadrat på 25 × 25 cm. Fordel remoncen midt på de to stykker, og fordel mirabellekompotten ovenpå. Drys til sidst med kardemomme og korender.
Luk julekagerne ved først at folde hvert hjørne ind over midten. Buk derefter de nye hjørner 1 cm ind over sig selv for at lukke fyldet helt inde i kagerne. Vend kagerne om, og læg dem på to bageplader med bagepapir. Tryk forsigtigt kagerne jævne med fingrene. Lav til sidst et par snit i midten af kagerne igennem det øverste lag dej.
Lad kagerne hæve i ca. 2 timer.
Pensl kagerne med sammenpisket æg, og bag dem i 10 minutter ved 220°, skru ned til 200° og bag videre, til de er fint gyldne. Det tager ca. 10 minutter.
Tag kagerne ud af ovnen, og pensl dem med siruppen fra mirabellekompotten. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.
Ingredienser
Dej
2 dl kold sødmælk
35 g gær
1 æg
500 g hvedemel
35 g sukker
8 g salt
75 g smør
Remonce
100 g blødt smør
100 g sukker
100 g marcipan
Mirabellekompot
500 g mirabeller
250 g sukker
1 vaniljestang
1 økologisk citron (skal og saft)
½ dl vand
Fyld
5 g stødt kardemomme
50 g korender
Pensling
1 æg