Månedens råvare Jordbær

Friskplukkede danske jordbær er en sang fryd for smagsløgene. De herlige røde bær er i sæson fra juni til juli – de kan dog ofte findes lidt før og efter også - så de få måneder de kan fås helt friske, er det med at spise så mange, man kan slippe afsted med.

Når jordbær serveres med iskold fløde og lidt sukker får du den danske sommer serveret i en mundfuld. Allerbedst er det nu at spise bærrene direkte fra planterne, mens de er friske og bare smager af sol og sommer. Alle ved, at når man er ude at plukke jordbær, er halvdelen af fornøjelsen at spise mindst lige så mange bær, som der ryger i skålen. Grunden til, at jordbærrenes smag topper ved plukketidspunktet, er det naturlige sukker­indhold, som er højest her.

Læs med og bliv inspireret til, hvordan du får det bedste ud af de danske jordbær.

Find jordbær i naturen

Der findes et utal af jordbærsorter og vi har ca. 12 arter i Norden, nogen er bedst til erhverv, nogen til selvpluk og nogle er bedst til din egen have. Men ens for dem alle: Et godt jordbær skal være fast og ensartet rødt, derudover skal stilken og bladene være friske og grønne.
Vi har to slags vilde jordbær i Danmarks, skovjordbær og bakkejordbær. Du kan finde jordbær over hele landet, men de er sjældne i Vestjylland. Du skal som regel kigge godt efter, hvis du vil finde dem vilde, da de tit gemmer sig nede ved jorden og er dækket af blade.

DANSKE SORTER

Jordbær er ikke nødvendigvis bare jordbær, for der findes mange forskellige sorter i Danmark, der hver især både ser og smager forskelligt. Her deler vi de fem forskellige jordbærsorter, der blandt andet dyrkes i Danmark.

Skovjordbær er en af de mere petit jordbærplanter, der ikke bliver meget større end 15 cm i højden. Til gengæld er planten god til at sprede sig på den anden led, og findes derfor ofte som bunddække, blandt andet i flere villakvarterer. Planten får små hvide blomster mellem maj og juli måned og dernæst små, søde, aromatiske bær, der er let syrlige. Skovjordbærret kan findes helt til august, så det er bare med at tage ud og sanke.

Honeoye er en af de jordbærsorter herhjemme, der modner hurtigst, og kan plukkes allerede i juni måned. De mørkerøde bær er mellemstore med en syrlig-sød smag og fast konsistens, der både kan nydes frisk og gemmes på frost.

Bærret modner fra midten af juni og begyndelsen af juli, og får store, saftige, røde bær. Smagsmæssigt er Korona-sorten dejlig sød, men kan let blive trykket, grundet den lidt bløde konsistens, der gør sorten velegnet til sylt.

Disse jordbær modner i juli måned, er meget aromatiske og syrligt-søde med relativt blødt kød og en smuk rund form. Sorten er velegnet til marmelade og syltetøj.

Hindbærjordbær eller jordbærhindbær er en unik sort, der får sit navn på grund af en sødlig og gennemtrængende smag af hindbær - en helt anderledes smag end de andre sorter, vi kender.

Mange vil definere jordbær som 'bær', men faktisk er det en samling af nødder – i botaniske sammenhænge også kaldet en flerfoldssamfrugt eller en falsk frugt. Alle de små lyse prikker på jordbærret er nødder, og det røde "bær" er udvendigt frugtkød, som holder på nødderne.

 • Jordbær

  Hvordan skal du behandle helt friske jordbær?

  Når du er kommet hjem efter at have siddet med sol bagende i nakken, for at plukke de første danske røde, behøver du ikke gøre andet end af nyde dem. Hvis nogen af dem er lidt beskidte, kan du vaske dem, men det skal gøres forsigtigt. For hvis dine jordbær får for meget vand, kan det resultere i vandede jordbær med nedsat holdbarhed. Så undgå så vidt muligt at vaske dem. Hvis du gør, er det vigtigt at du lader haserne blive på, da de eller suger endnu mere vand til sig.

  Hvad angår temperaturen, skal du gå efter tempererede bær. Disse har mest smag, så hvis du normalt opbevarer din jordbær på køl, så tag dem ud et par timer før, de skal nydes, eller endnu bedre, sæt dem lidt i solen, så de smager af solskin og sommer.

 • Hvad kan du bruge jordbær til?

  Jordbær kan bruges til alt, og du skal bare nyde dem lige så tit, du kan. Spis dem som slik med lidt sukker på, på morgenyoghurten, i en sandwich, i sommersalaten, som is, på pandekager. De røde bær kan nydes med det hele, og selvfølgelig også helt for sig selv.

  En af sommerens klassikere, der har fået en helt særlig plads i de fleste danske hjem, er jordbærtærten. Vores opskrift på jordbærtærte består af en mandelmørdej, en mandelcreme, kagecreme og selvfølgelig masser af gode danske jordbær.

  Se opskriften her, og prøv selv kræfter med den delikate dessert.

  Se opskrift

Crumble

En klassisk "crumble" er en af de grunddesserter, vi ofte smækker sammen. Dels er den nem at lave, og så er den samtidig umådelig nem at variere. Du kan bruge alt fra rabarber, jordbær, blåbær, brombær, blommer, æbler og pærer. Derudover kan du parfumere efter bær og behag med kanel, vanilje, kardemomme, ingefær, citronskal, mynte, rosengeranium osv.

I denne opskrift skal du bruge:
Ca. 200 g jordbær
Crumble:
40 g havregryn
25 g smør
25 g sukker
Ét nip salt


Sådan gør du:
Tænd ovnen på 150 grader. 
Skyl og skær jordbærrene ud i mindre stykker. Fordel bærrene i et ildfast fad.
Smuldr havregryn, smør, sukker og salt sammen til en crumble. Fordel crumblen over jordbærrene, og bag kagen ved 150 grader i ca. 30 min.


Tip!
Bland gerne jordbærrene med andre af årstidens skønne bær.

 

Brug jordbær til søde og salte retter

Jordbær kan bruges til næsten alt, og da de jo er i sæson i kort tid, er det med at bruge dem så ofte som muligt. Spis dem, som de er, som slik med lidt sukker på, på morgenyoghurten, i en sandwich, i sommersalaten, som is, på pandekager og meget andet. 

Her deler vi en opskrift på en sommerlig salat, der med sine forskellige røde og violette nuancer måske er en af de smukkeste salater, vi har lavet. Samtidig smager den godt på en dybere og mere overraskende måde end de fleste andre.