Månedens råvare Jordbær

Friskplukkede danske jordbær er en sang fryd for smagsløgene. De herlige røde bær er i sæson fra juni til juli – de kan dog ofte findes lidt før og efter også - så de få måneder de kan fås helt friske, er det med at spise så mange man kan slippe afsted med.

Find jordbær i naturen

Der findes et utal af jordbærsorter og vi har ca. 12 arter i Norden, nogen er bedst til erhverv, nogen til selvpluk og nogle er bedst til din egen have. Men ens for dem alle, et godt jordbær skal være fast og ensartet rødt, derudover skal stilen og bladene være friske og grønne.
Vi har to slags vilde jordbær i Danmarks, skovjordbær og bakkejordbær. Du kan finde jordbære over hele landet, men de er sjældne i Vestjylland. Du skal som regel kigge godt efter hvis du vil finde dem vilde, da de tit gemmer sig nede ved jorden og dækket af blade.

 • Jordbær

  Hvordan skal du behandle helt friske jordbær?

  Når du er kommet hjem efter at have siddet med sol bagende i nakken, for at plukke de første danske røde, behøver du ikke gøre andet end af nyde dem. Hvis nogen af dem er lidt beskidte, kan du vaske dem, men det skal gøres forsigtigt.
  For hvis dine jordbær får for meget gang, kan det resultere i vandede jordbær med nedsat holdbarhed. Så undgå så vidt muligt at vaske dem. Hvis du gør, er det vigtigt at du lader haserne blive på, da de eller suger endnu mere vand til sig.
  Hvad angår temperaturen - der er mest smag i tempererede bær, så hvis du normalt opbevarer din jordbær på køl, så tag dem ud et par timer før de skal nydes, eller endnu bedre, sæt dem lidt i solen så de smagen af solskin og sommer.

 • Hvad kan du bruge jordbær til?

  Jordbær kan bruges til alt, og du skal bare nyde dem ligeså tit du kan. Spis dem som slik med lidt sukker på, på morgenyoghurten, i en sandwich, i sommersalaten, som is, på pandekager. De røde bær kan nydes med det hele, og selvfølgelig også helt for sig selv.

  En af sommerens klassikere der har fået en helt særlig plads i de fleste danske hjem, er jordbærtærten.
  Vores opskrift på jordbærtærte består af en mandelmørdej, en mandelcreme, kagecreme og selvfølgelig masser af gode danske jordbær. Se opskriften her, og prøv selv kræfter med den delikate dessert.

  Se opskrift