Vi har fjernet kødet, men pakket dine livretter med smagfulde grøntsager og grønne proteiner
De færreste er i tvivl om, at vi bør spise mere grønt, både for vores sundheds og for planetens skyld. Men hvis man ser de retter, som vi danskere holder mest af, og som hyppigst lander på middagsbordet, så er frikadeller, spaghetti i kødsovs og lasagne stadigvæk i toppen af listen. Og med god grund, for de er varme og velsmagende livretter. Men vi har taget udfordringen op - kan det lykkes at give de velkendte hverdagsfavoritter en grøn fortolkning, så du både kan begejstre familiens maver og tilgodese kostråd og klimaregnskab?
Varier gerne din mos ved at kombinere kartofler med andre rodfrugter som knoldselleri, pastinak, persillerod, jordskokker eller kålrabi. Vend også gerne urter i til sidst. Et enkelt fed presset hvidløg i den færdige mos giver også dybde til smagen.
Man kan sagtens koge bønner og kikærter uden at udbløde dem først. De skal bare koges helt møre. Det er nemlig kogningen, der nedbryder lektinet. Kogningen er derfor ligeså vigtig, når bønnerne har stået i blød.
I dag kan man få stort set alt året igennem. Og at spise konsekvent efter sæsonerne er nok ikke et realistisk scenarium for ret mange. Men at have en bevidsthed om råvarers sæsoner kan give meget mere smag for pengene.