Tilbage til opskrifter

Madbrød med kartofler

Disse små madbrød er lavet af grunddejen til ølandshvedebrødet og fyldt med kartofler og ost. Fyldet kan selvfølgelig varieres i det uendelige. De er skønne som et hurtigt mellemmåltid og perfekte til børnenes – og din egen – madpakke. Du kan komme dejen i formene om aftenen og sætte dem i køleskabet, og så tage formene ud om morgenen og bage brødene, inden ungerne skal ud ad døren.

Sådan gør du

Ung surdej

Frisk din opbevaringssurdej op, ca. 8 timer inden du skal lave brøddejen. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej, du ikke bruger i brøddejen her, er nu din opbevaringssurdej til næste gang, du skal bage.

Brøddej

Kom vand og surdej i et stort dejfad. Tilsæt gær, de to slags mel og salt. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper fadets sider.

Hævning

Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud.

Sæt et mærke eller en elastisk omkring skålen, der hvor dejen når til – så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra.

Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige “vågner”, og dejen hæver færdig.

Bagning

Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når madbrødene skal bages. Så tænd ovnen, ca. 30 minutter før du har tænk dig at sætte brødene i ovnen. Sæt ovnen på højeste varme (250°-275° i de fleste hjemmeovne).

Smør 8 små forme med en diameter på 12 cm – aluforme eller faste forme – med smør eller olie. Form dejen, og hak den forsigtigt i 8 stykker. Flyt dejen over formene, og tryk den forsigtigt ned. Tryk kartofler og ost lidt ned i dejen. Lad formene stå på køkkenbordet, til dejen er hævet op igen.

Bag brødet i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. – det tager ca. 20 minutter. Når brødet lyder hult, når du banker på det, og det har fået en pæn, mørkebrun farve, plejer det at være bagt færdigt - det tager ca. 20 minutter. Hvis du er lidt usikker, vil vi anbefale, at du bruger et termometer til at måle temperaturen de første gange, du bager. Stik spidsen af termometeret ind lige præcis i centrum af brødet, hvor temperaturen skal være 99-100°.

Tip

Du kan også bage madbrødene i en stegepande, som kan tåle at komme i ovnen. Smør panden med lidt olie, hvis den ikke har slip let-belægning. Kom dejen i panden, og tryk den ned med fingrene, som du har dyppet i lidt olie. Tryk fyldet ned i brødet, drys med salt, og dryp med lidt olie. Steg madbrødene i ovnen ved 250° i ca. 20 minutter.

Ingredienser

Ung surdej

½ dl "hvede-opbevaringssurdej"
1 dl vand
½ hvedemel
½ dl fuldkornsølandshvedemel

Brøddej

5 ½ dl koldt vand
½ dl "ung surdej"
5 g gær
150 g fuldkornsølandshvedemel
450 g hvedemel
15 g salt

Fyld

300 g kolde, kogte kartofler skåret i terninger på 1 × 1 cm
150 g vesterhavsost skåret i terninger på 1 × 1 cm
Evt. ramsløg, frisk rosmarin eller løvstikke

Find opskriften i Meyers Bageskole

Find bogen her