Sådan gør du
Ung surdej
Frisk din opbevaringssurdej op, ca. 8 timer inden du skal lave brøddejen. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej, du ikke bruger i brøddejen her, er nu din opbevaringssurdej til næste gang, du skal bage.
Brøddej
Kom vand og surdej i et stort dejfad. Tilsæt gær, de to slags mel og salt. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper fadets sider.
Hævning
Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud.
Sæt et mærke eller en elastisk omkring skålen, der hvor dejen når til – så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra.
Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige “vågner”, og dejen hæver færdig.
Bagning
Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når madbrødene skal bages. Så tænd ovnen, ca. 30 minutter før du har tænk dig at sætte brødene i ovnen. Sæt ovnen på højeste varme (250°-275° i de fleste hjemmeovne).
Smør 8 små forme med en diameter på 12 cm – aluforme eller faste forme – med smør eller olie. Form dejen, og hak den forsigtigt i 8 stykker. Flyt dejen over formene, og tryk den forsigtigt ned. Tryk kartofler og ost lidt ned i dejen. Lad formene stå på køkkenbordet, til dejen er hævet op igen.
Bag brødet i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. – det tager ca. 20 minutter. Når brødet lyder hult, når du banker på det, og det har fået en pæn, mørkebrun farve, plejer det at være bagt færdigt - det tager ca. 20 minutter. Hvis du er lidt usikker, vil vi anbefale, at du bruger et termometer til at måle temperaturen de første gange, du bager. Stik spidsen af termometeret ind lige præcis i centrum af brødet, hvor temperaturen skal være 99-100°.
Ingredienser
Ung surdej
½ dl "hvede-opbevaringssurdej"
1 dl vand
½ hvedemel
½ dl fuldkornsølandshvedemel
Brøddej
5 ½ dl koldt vand
½ dl "ung surdej"
5 g gær
150 g fuldkornsølandshvedemel
450 g hvedemel
15 g salt
Fyld
300 g kolde, kogte kartofler skåret i terninger på 1 × 1 cm
150 g vesterhavsost skåret i terninger på 1 × 1 cm
Evt. ramsløg, frisk rosmarin eller løvstikke