• Luciabrød

De bløde, safrankrydrede brød med de fine, svungne former stammer fra Sverige og spises ved juletid, nærmere bestemt på Lucia-dag d. 13. december. De sødlige gule brød smager barnligt godt, som de er, og er syndigt gode med smør på.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Start med at støde safranen fint i en morter. Hæld mælken i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt ægget, halvdelen af hvedemelet, salt, sukker, stødt safran og smeltet smør, og ælt det sammen i skålen. Ælt resten af melet i - men hold lidt tilbage - dejen må endelig ikke blive for stiv, så du må vurdere, om du skal bruge det hele.

Ælt dejen godt i 5-6 minutter enten på røremaskine eller i hånden, til du har en blød, glat dej. Lad dejen hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 2 timer.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i ca. 10 styker, og form dem til svungne figurer. Snegle, s'er, bukkehorn, keltiske kors, u'er med krølle, og hvad du ellers kan finde på.

Læg figurerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve 1 time. Pensl figurerne med sammenpisket æg, og pynt dem med rosiner. Bag dem ved 200 grader i ca. 10-12 minutter, og afkøl luciabrødene på en bagerist.

Tip

Du kan evt. udskifte safranen med gurkemeje, som også giver luciabrødene en flot gul farve, men ikke har safranens karakteristiske og dejlige smag.

Ingredienser

1 g safran
4 dl kold mælk
50 g gær
1 æg
800 g hvedemel
15 g havsalt
80 g sukker
100 g smeltet smør
1 sammenpisket æg til pensling
rosiner eller korender til pynt


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    To generationer: Søde sager i juleudgave

    Vi skruer op for julehyggen i Madhusets køkkener og kaster os over nogle af favoritterne fra det søde julekøkken. I lærer bl.a. at lave jødisk-inspireret småkager med kanelsukker og arbejde med dej så der kan laves julesnurrer. Man skal minimum købe to billetter til vores to-generationer arrangementer. Vi anbefaler, at børnene er fyldt 7 år. Der arbejdes i grupper, selvfølgelig så børnene er sammen med den voksne, de følges med.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du æblegløgg derhjemme