• Luciabrød

De bløde, safrankrydrede brød med de fine, svungne former stammer fra Sverige og spises ved juletid, nærmere bestemt på Lucia-dag d. 13. december. De sødlige gule brød smager barnligt godt, som de er, og er syndigt gode med smør på.

Bestil mad ud af huset til julefrokosten. Lad vores kokke stå for alle de gode julesager, når I skal samles til et veldækket julebord.

Bestil mad

Sådan gør du

Start med at støde safranen fint i en morter. Hæld mælken i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt ægget, halvdelen af hvedemelet, salt, sukker, stødt safran og smeltet smør, og ælt det sammen i skålen. Ælt resten af melet i - men hold lidt tilbage - dejen må endelig ikke blive for stiv, så du må vurdere, om du skal bruge det hele.

Ælt dejen godt i 5-6 minutter enten på røremaskine eller i hånden, til du har en blød, glat dej. Lad dejen hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 2 timer.

Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i ca. 10 styker, og form dem til svungne figurer. Snegle, s'er, bukkehorn, keltiske kors, u'er med krølle, og hvad du ellers kan finde på.

Læg figurerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve 1 time. Pensl figurerne med sammenpisket æg, og pynt dem med rosiner. Bag dem ved 200 grader i ca. 10-12 minutter, og afkøl luciabrødene på en bagerist.

Tip

Du kan evt. udskifte safranen med gurkemeje, som også giver luciabrødene en flot gul farve, men ikke har safranens karakteristiske og dejlige smag.

Ingredienser

1 g safran
4 dl kold mælk
50 g gær
1 æg
800 g hvedemel
15 g havsalt
80 g sukker
100 g smeltet smør
1 sammenpisket æg til pensling
rosiner eller korender til pynt