• Opskrift på jule-teboller

Prøv denne opskrift på juleversionen af de klassiske teboller. Når du alligevel er i gang med appelsinmosen, kan du evt. lave nok til, at du også kan komme den på glas og bruge den som marmelade.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Appelsinmos

Vask appelsinerne og skær dem i tern på 1 x 1 cm. Kom dem i en gryde og hæld koldt vand på, så det dækker appelsinerne. Kog appelsinerne op, skru lidt ned for varmen og lad dem koge stille og roligt i 2 minutter. Hæld appelsinerne i en sigte og si vandet fra.

Kom appelsinerne tilbage i gryden sammen med rørsukkeret og kornene fra vaniljestangen (kog også gerne den tomme vaniljestang med).

Kog langsomt op til 110o – det tager ca. 30 minutter. Lad de karamelliserede appelsiner køle helt af, inden du moser dem.

Dej

Kom vand og gær i en røreskål, og rør, til gæren er helt opløst. Slå ægget ud i skålen, og rør det sammen med vandet. Kom mel, kardemomme, sukker og salt i skålen, og ælt dejen godt ved lav hastighed, til den er glat og blank og slipper skålen. Det er tegn på, at der er dannet glutenstrenge, og at dejen er klar.

Det tager ca. 6-8 minutter, afhængigt af motorkraften på din maskine. Skær smørret i små terninger, og kom det hele i skålen på en gang. Ælt smørret godt ind i dejen, til den er glat og blank, tilsæt forsigtigt chokoladeknapperne og appelsinmosen.

Sæt skålen med dejen på køkkenbordet ved stuetemperatur, dæk skålen til, og lad dejen hvile 30 minutter – eller sæt den i køleskabet natten over. Nu er den klar til brug og kan formes til det bagværk du vil lave.

Del dejen i 10 dele, og form den til boller. Læg dem på to bageplader med bagepapir. Sørg for at der er god afstand mellem bollerne, så de ikke flyder sammen under hævningen. Lad bollerne hæve i 2-3 timer.

Pensel med æg og drys med lidt sukker og hakkede hasselnødder.

Bag bollerne ca. 10-12 minutter ved 200°C. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.

Ingredienser

Dej

3 dl koldt vand
35 g gær
1 æg
625 g hvedemel
10 g kardemomme
65 g sukker
10 g salt
50 g smør
50 g mørke chokoladeknapper (af god kvalitet)
100 g appelsinmos (se nedenfor)

Appelsinmos

300 g økologiske appelsiner
150 g rørsukker
1 vaniljestang

Pensling

1 æg

Desuden

hasselnødder (til pynt)


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    To generationer: Søde sager i juleudgave

    Vi skruer op for julehyggen i Madhusets køkkener og kaster os over nogle af favoritterne fra det søde julekøkken. I lærer bl.a. at lave jødisk-inspireret småkager med kanelsukker og arbejde med dej så der kan laves julesnurrer. Man skal minimum købe to billetter til vores to-generationer arrangementer. Vi anbefaler, at børnene er fyldt 7 år. Der arbejdes i grupper, selvfølgelig så børnene er sammen med den voksne, de følges med.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du æblegløgg derhjemme