Sådan gør du
Appelsinmos
Vask appelsinerne og skær dem i tern på 1 x 1 cm. Kom dem i en gryde og hæld koldt vand på, så det dækker appelsinerne. Kog appelsinerne op, skru lidt ned for varmen og lad dem koge stille og roligt i 2 minutter. Hæld appelsinerne i en sigte og si vandet fra.
Kom appelsinerne tilbage i gryden sammen med rørsukkeret og kornene fra vaniljestangen (kog også gerne den tomme vaniljestang med).
Kog langsomt op til 110o – det tager ca. 30 minutter. Lad de karamelliserede appelsiner køle helt af, inden du moser dem.
Dej
Kom vand og gær i en røreskål, og rør, til gæren er helt opløst. Slå ægget ud i skålen, og rør det sammen med vandet. Kom mel, kardemomme, sukker og salt i skålen, og ælt dejen godt ved lav hastighed, til den er glat og blank og slipper skålen. Det er tegn på, at der er dannet glutenstrenge, og at dejen er klar.
Det tager ca. 6-8 minutter, afhængigt af motorkraften på din maskine. Skær smørret i små terninger, og kom det hele i skålen på en gang. Ælt smørret godt ind i dejen, til den er glat og blank, tilsæt forsigtigt chokoladeknapperne og appelsinmosen.
Sæt skålen med dejen på køkkenbordet ved stuetemperatur, dæk skålen til, og lad dejen hvile 30 minutter – eller sæt den i køleskabet natten over. Nu er den klar til brug og kan formes til det bagværk du vil lave.
Del dejen i 10 dele, og form den til boller. Læg dem på to bageplader med bagepapir. Sørg for at der er god afstand mellem bollerne, så de ikke flyder sammen under hævningen. Lad bollerne hæve i 2-3 timer.
Pensel med æg og drys med lidt sukker og hakkede hasselnødder.
Bag bollerne ca. 10-12 minutter ved 200°C. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.
Ingredienser
Dej
3 dl koldt vand
35 g gær
1 æg
625 g hvedemel
10 g kardemomme
65 g sukker
10 g salt
50 g smør
50 g mørke chokoladeknapper (af god kvalitet)
100 g appelsinmos (se nedenfor)
Appelsinmos
300 g økologiske appelsiner
150 g rørsukker
1 vaniljestang
Pensling
1 æg
Desuden
hasselnødder (til pynt)