Sådan gør du
Kog kartoflerne i gavmildt saltet vand i 8-9 minutter. Træk gryden fra komfuret, og lad kartoflerne trække i 6-7 minutter – de skal kun lige nøjagtigt være møre. Brug en spids kniv til at tjekke mørheden – kartoflerne skal slippe, men kun akkurat. Hæld vandet fra, og hæld koldt vand på kartoflerne, så kogningen stopper helt, og kartoflerne kun er lune. Hæld igen vandet fra, og dæk gryden med et viskestykke, så kartoflerne holder sig lune, imens du piller dem med en lille kniv – så er det lettere.
Smelt sukkeret på en pande ved jævn varme – uden at røre i det. Når sukkeret er blevet gyldent, så tilsæt smørret, og lad det bruse op. Hæld kartoflerne på med det samme, og lad dem først ligge og syde i et par minutter, før du vender dem rundt – hvis du vender dem med det samme, så køler kartoflerne den meget varme karamel ned, og den vil stivne for meget. Lad nu karamellen glasere kartoflerne i 4-5 minutter. Ryst panden undervejs, så karamellen fordeler sig, og kartoflerne bliver dækket af et jævnt lag – undgå så vidt muligt at røre, da du bare glaserer skeen. Hvis du synes, varmen er ved at stikke af, så tilsæt et par skefulde vand.
De brunede kartofler er klar til servering med det samme – men kan også sagtens stå i 20-25 minutter og så lige lunes, når resten er klar. De bliver næsten bedre af at ligge og trække i karamellen. De må dog ikke blive helt kolde.
Ingredienser
750 g små kartofler gerne æggeblomme- eller aspargeskartofler
100 g sukker
50 g smør
1 tsk salt