Vi kender de gængse spisesvampe; den almindelige markchampignon, de fine kantareller, den trevlede østershat eller den milde Karl Johan. Men har du hørt om Birke skørhat, Foranderlig skælhat, Stor kæmpeparasolhat eller Violet hekseringshat? Listen er lang og fælles for dem alle er, at de er spiselige og ofte smager bedre, end deres navn antyder.
Læs med, når vi dykker ned i svampenes mangfoldige, fascinerende og ikke mindst særdeles velsmagende univers. Vi stiller helt skarpt på de mange sorter, og vi undersøger, hvordan svampene bliver til umamibomber i køkkenet og giver vores bedste tips til, hvordan du tilbereder dem. Spisesvampe er at finde i danske skove året rundt, men ifølge Naturstyrelsen er det mellem august og oktober, at du finder flest!
Uanset om du selv har fundet svampene eller køber dem i supermarkedet, så er der sikkerhed for god velsmag og umami, når du går i køkkenet med svampe på ingredienslisten. Svampe er en alsidig råvare og kan både bages, steges, tørres og syltes og derigennem frembringe forskellige udtryk, som passer lige til din ret. Deres næsten kødagtige konsistens gør dem oplagte i det grønne køkken, hvor de er en oplagt kilde til fylde og god smag. I en suppe, tærte, risotto eller flødestuvet på brød - mulighederne er mange, og vi håber at du bliver inspireret af vores forslag nedenfor.