Sådan lød det fra fødevarevareminister Rasmus Prehn (S) i Børsen tilbage i marts 2021, da Meyers præsenterede et nyt, datadrevet værktøj, der skulle være i stand til at måle på klimaaftrykket fra både drift og råvarer i storkøkkener.
Et værktøj til konkret handling:
Nu er klimaberegneren rullet ud i samtlige knap 90 Meyers-kantiner som en version 1.0 i form af et BI-værktøj, som rådgivningsvirksomheden Rambøll har været med til at udvikle. Om samarbejdet siger direktør i afdelingen bæredygtighedsrådgivning hos Rambøll, Henrik Stener Pedersen:
”I Rambøll deler vi Meyers’ holdning til, at klimaudfordringer er noget, vi skal handle på. Vi er derfor yderst tilfredse med, at Meyers nu gør det let for danske virksomheder at få overblik over, hvor meget CO2 råvarer som kikærter, hvidfisk og kefir og kantinedriften belaster klimaet med – og at de sammen med Meyers kan samarbejde om at optimere menuen og reducere CO2-aftrykket.”
Lokalt indblik med globalt fundament:
Klimaaftrykket fra fødevarer beregnes ud fra en såkaldt livscyklusvurderingsdatabase. Det er en kortlægning af aftrykket i alle led i det system, som fødevaren kommer fra – fra vedligeholdelsen af den traktor, der harver en sukkerroemark på Lolland til energiforbruget ved forarbejdningen af sukkeret til emballage, transport og alt derimellem.
Den anvendte metode er udviklet af Jannick Schmidt og 2.-0 LCA consultants, der er blandt Danmarks førende eksperter i livscyklusvurdering. Metoden bygger på data fra databasen EXIOBASE; den mest komplette og detaljerede globale model til beregning af CO2-fodaftryk.
Rambøll og Meyers har samarbejdet om at operationalisere metoden og gøre det muligt for køkkenchefer og virksomhedskunder i Meyers Kantiner at få et overskueligt og let aflæseligt indblik i klimaaftrykket fra mad, måltider og køkkendrift måned for måned i den enkelte kantine.
Partnerskab har inspireret til ambitiøse mål:
Indtil videre har der udelukkende været positive tilbagemeldinger fra de kantiner og virksomheder, der har taget beregneren i brug. Hver især bruger de værktøjet til at sætte mål for at mindske klimaaftrykket fra mad og måltider, og netop Rambøll har sat sig det mest ambitiøse mål af alle med ønsket om at nedbringe CO2-udledningen fra sine tre kantiner i København, Aarhus og Esbjerg med 25% allerede i 2021.
”Hos Rambøll arbejder vi hver dag, sammen med vores kunder, på at nedbringe CO2-udledningen, eksempelvis ved at bruge mere bæredygtige materialer i byggeriet og skære ned på energiforbruget i industrivirksomhederne. Det er derfor også helt naturligt for os at samarbejde med Meyers om at gøre det let at sætte mål for bæredygtighed i vores kantiner,” siger direktør i afdelingen for bæredygtighedsrådgivning hos Rambøll, Henrik Stener Pedersen