Fredag kl. 10.30 gik Fødevareminister Rasmus Prehn på Gårdscenen for at erklære Folkemødet for åbent, og herfra gik det derud af med nysgerrige skolebørn i teltene, der fik melsnak i øregangen og korn mellem hænderne, sultne gæster, der satte flæskestegssandwich til livs på græsset, engagerede samtaler fra teltene, madpoesi, kunstneriske udbrud og spotlight på scenen, hvor Claus Meyer præsenterede sit input til den store klimadebat i Laden sammen med blandt andre Per Kølster.
Pladsen mellem de smukke gårdlænger var for en stund omdannet til en levende markedsplads, hvor rødkindende discoveryæbler fra den lokale frugtplantage var stablet op ved siden af boder med hjemmegroede grøntsager, friskfangede pigvar, torsk og havtasker, som de modige kunne få fingrene i, melkværne, madboder og en gokkende hønsegård. Imens lød der alvorstunge debatter fra scenerne om klimaudfordringer, fremtidens landbrug og en bæredygtig råvareproduktion, og i den store lade bød stribevis af stadeholdere og lokale fødevareaktører på smagsprøver på alt fra insektbarer, nordiske snegle på dåse, danskproduceret vin og whisky, cider, eddiker, quinoa fra Lolland og meget mere.