Almanak 10 års jubilæum

For 10 år siden udgav vi kogebogen Almanak. En mastodont af et værk med opskrifter til et helt madår, der følger årstidernes skiften og de råvarer, der løbende dukker frem. Bogen strøg direkte ind på bestsellerlisterne og har indtil videre solgt mere end 150.000 eksemplarer. I år fejrer vi jubilæet ved at udgive bogen i en helt ny udgivelse.

Drømmen om et fuldendt madår

Det er nu ti år siden, vi udgav Almanak. En moderne køkken-klassiker med en mission om at give det nordiske køkken et folkeligt gennembrud og tilbyde opskrifter til hele året, som er inden for rækkevidde for os alle.

I dag er bogen nok kendt af de fleste, for Almanak lå på bestsellerlisterne i mere end et år, da den udkom, og har indtil videre solgt mere end 150.000 eksemplarer.

Som titlen antyder er bogen en gastronomisk kalender med mere end 1000 opskrifter, uge for uge gennem hele året. Hverdagens livretter og opdateringer af retter fra de sidste mange århundreders danske madhistorie, side om side med yndlingsretter fra fremmede køkkener, bagværk, syltede grøntsager og søde kager.

Jubilæumsudgaven

Udover at Almanak var en samling af Claus Meyers egne favorit-opskrifter, kom retterne i bogen også til at hente en forholdsmæssig stor del af energien fra planteriget og vægte fuldkorn og mad fra de vilde landskaber højt. Nu er der så gået 10 år, og det er som om, at bogen er mere væsentlig end nogensinde. Meget af det som bogen har fokus på, er siden blevet en del af vores fælles bevidsthed, og at spise efter årstiden, at planlægge sine indkøb og mindske madspild og at vægte grøntsagerne højt på tallerkenen er ikke længere forbeholdt de få. 

I forordet til den nye jubilæumsudgivelse sætter Claus Meyer ord på, hvordan de grønne tanker, der var retningssættende for ALMANAK, er blevet endnu mere relevante i tiden. 

Med bogen inviterer Claus Meyer sine læsere til at digte med på et grønnere og mere klimabevidst hverdagskøkken. 

Bogen udgives 1. december, hvor den kan findes i Meyers Madhus, Meyers Deli, i boghandlere landet over og på saxo.com.

Læs mere om Almanak

Fakta om bogen

Titel: Almanak Jubilæum 
Forfatter: Claus Meyer
Omfang: 696 sider
Pris: 399,95 kr.
Udkommer: 1. december 2020 på forlaget Lindhardt og Ringhof
Kan købes i Meyers Madhus, Meyers Deli, boghandlere landet over og på saxo.com

Denne bevægelse har kun taget fart, siden ALMANAK udkom første gang. Nødvendigheden af en større fælles kostomlægning i lyset af klimaforandringerne og tabet af biodiversitet, står meget klarere i de flestes bevidsthed i dag end for 10 år siden.

Claus Meyer
 • Fotos fra vores følgere

  Almanak i brug

  Tak for bidraget

  I foråret 2018 bad vi vores facebookfølgere sende os billeder af de Almanak-bøger, de havde stående på bogreolen og fortællinger om deres brug af bogen gennem årene - og vi blev mildt sagt overraskede. Det væltede ind med billeder og anekdoter fra hele landet, hvor Almanakken havde spillet en rolle, når der skulle syltes hindbær i sommerhuset, simres kalvehaler på en tirsdag eller bages klejner i december. Stribevis af godt brugte Almanak-fotos landede i vores indbakke.

 • Et madår

  Opskrifter til hele året

  Årstiden på tallerkenen

  Med udgangspunkt i årets gang og sæsonernes skiftende råvarer tilbyder bogen mere end 1.200 opskrifter på aftensmad, småretter og desserter, men også syltesager, pålæg, drikkelse, brød og kager. Det hele fordelt ud over samtlige af årets 365 dage.

  På vores hjemmeside kan du gå på jagt blandt en del af opskrifterne, og ellers er de alle også at finde i den nye jubilæumsudgivelse.

  Se alle opskrifter