Mariagertobahveden er en såkaldt populationshvede. Det betyder, at det ikke er en homogen hvedesort, men består af krydsninger, der er forædlet gennem næsten 15 år. Mariagertobahveden er baseret på drømmen om at skabe et korn, som udover at være tilpasset økologisk dyrkning også havde tilsvarende bagetekniske kvaliteter som den canadiske manitobahvede. Det arbejde kan Anders Borgen tage æren for, og resultatet er en hvede med en stor genetisk variation, der ud over forrygende bageegenskaber også er særligt modstandsdygtig overfor svampene rust og stinkbrand og en række bladsygdomme, hvilket er en stor fordel i den økologiske dyrkning.
Fordelene ved økologisk dyrkning
Økologisk dyrket korn af både gamle nordiske sorter med stor smag og næringsværdi har været hjørnesten i vores arbejde i en årrække – og det fortsætter vi naturligvis med. Læs mere om, hvordan vi har gjort det til en del af vores bæredygtighedsstrategi her.
Det er den oprindelige metode, som man har brugt siden kornavlens oprindelse, og indtil for godt hundrede år siden var det den eneste måde, man kunne forestille sig at dyrke korn på. Men det ændrede sig, da flere mennesker skulle brødfødes, og industrien derfor udviklede viden og teknikker til at øge produktionen. Smagfulde og næringsrige oprindelige kornsorter blev erstattet af korn, som ved brug af den rette mængde kemi kan klare sig under næsten alle forhold. Det betød, at udbyttet blev øget, og at landbrugsbedrifterne blev større. Men samtidig med de videnskabelige landvindinger gik årtusinders praktisk viden og erfaring i glemmebogen, og de gamle kornsorter med den store smag og den høje næringsværdi blev glemt eller gemt væk, fordi de gav et lavere udbytte. Vi er dog overbeviste om, at økologisk landbrug er en del af fremtidens landbrug, både på lokalt og globalt plan.
Hvert år planlægger vi den mængde korn, vi skal have i jorden, og indgår derefter dyrkningsaftaler med en halv snes landmænd. Vi er desuden meget tæt involverede i driften af den 100 år gamle stenmølle i Skåne, der laver vores korn om til mel.