Tilbage til opskrifter

Fuldkornsbrød med kartofler og surdej

Her fylder vi en 50% langtidshævet fuldkornshvededej med kartofler og bacon til et forrygende madbrød. Fyldet til brødet kan varieres næsten i det uendelige. Spis det alene som mellemmåltid, server det til en suppe eller en gryderet eller grill det og server toppet med rygeost og salat.

Sådan gør du

Brøddej

Opskriften er nemmest at lave på maskine, men du kan også sagtens ælte i hånden, se tip.

Rør koldt vand og surdej sammen i røreskålen. Drys gæren i og rør den ud i væden. Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen sammen med maskinens dejkrog. Ælt dejen igennem på den laveste hastighed et minuts tid for lige at samle dejen, uden at melet flyver til alle sider.

Sæt farten på maskinen op, og ælt dejen godt igennem. Hold øje med, hvornår dejen slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen – det tager ca. 12 minutter, men kig på dejen ikke på uret! Når dejen slipper, stopper du maskinen med det samme, ellers risikerer du at overælte dejen.

Når dejen er æltet færdig, kommer du de kogte kartofler og bacon i og ælter det ind i dejen. Det tager 1-2 minutter på langsom hastighed.

Kom dejen op i en smurt form og lad den hæve som beskrevet nedenfor.

Hævning

Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke eller en elastik omkring skålen dér, hvor dejen når op til, så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning på køkkenbordet.

Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 24 timer til ca. dobbelt størrelse. Det kan være en god idé at tjekke dejen et par timer inden, du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige ”vågner” og dejen hæver færdig.

Bagning

Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når brødet skal bages. Tænd din ovn på fuld varme mindst en halv time før du vil bage brødet. Brug varmluft, hvis din ovn har sådan en, også gerne under bagningen.

Sæt formen på en bagerist midt i ovnen og bag ved fuld varme de første 5 minutter. Skru så ned til ca. 200 grader og bag brødet færdigt.

Vi siger cirka, fordi ovne er forskellige og bager forskelligt, og derfor kan den reelle temperatur være markant anderledes i din ovn – og dermed er der også forskel på, hvor længe brødet er om at blive bagt.

Når det har fået en flot, mørk farve og lyder hult, når du banker på det, er det færdigt. du kan også bruge et termometer til at tjekke kernetemperaturen i midten af brødet. Den skal være 100 grader.

Vend brødet ud af formen og over på en bagerist, så der kan komme luft til, og du undgår, at der dannes kondens - det giver en kedelig, blød skorpe på denne type brød.

Tip

Du kan godt ælte dejen i hånden, hvis du ikke har en røremaskine. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 -15 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper skålens sider.

Ingredienser

Brøddej

250 g hvedemel
250 g fuldkornshvedemel
4 ½ dl vand
½ dl "ung surdej"
5 g gær
10 g salt
10 g honning

Fyld

150 g kolde, kogte kartofler skåret i mindre stykker
60 g ristet bacon afkølet og brækket i mindre stykker