Et indisk blik på verdens bedste januar: Kast en småkage på bålet, og spis krydret festmad med vennerne

Hvorfor ikke give januars våde mørke modspil af et varmt, knitrende bål og ditto mad? Både flammer og festretter står på menuen til højtiden Lohri, der fejres i den indiske del af Punjab-regionen hvert år den 13. januar.

Vi dykker ned i historien bag traditionen, og møder vores gode kollega Ali Qaiser til en snak om de gastronomiske rødder for en af vores mest populære indiske retter, som både kan laves hjemme eller snuppes med i kurven hos Coop.

Fest i femflodslandet:

Punjab-regionen er delt mellem det nordvestlige Indien og det østlige Pakistan. Området er rigt på frodige flodsletter og kaldes også femflodslandet efter de fem bifloder Beas, Ravi, Sutlej, Jhelum og Chenab, der alle udspringer af floden Indus i forbjergene til Himalayabjergkæden.

Selvom Punjab er lig med frugtbar landbrugsjord på begge sider af grænsen, er det på den indiske side, at Sikherne hvert år fejrer Lohri den 13. januar. Rødderne for højtiderne er uklare: Nogle mener, at det er en fejring af isvinterens løsnede greb og udsigten til lysere tider, mens andre hævder, at Lohri markerer høsten af bestemt vinterafgrøder kaldet ’rabi’ – heriblandt sukkerrør.

Heldigvis ligger lysfest og høstfest ikke langt fra hinanden, og Lohri markeres ved at tænde bål, som vi kender det fra sankthans herhjemme. Der danses rundt om flammerne, synges om lokalhelten Dulla Bhatti som befriede slavepiger fra Mogulriget i 1500-tallet og spises søde ’rur gewri’-sesamkiks, jordnødder og poppede majskerner. Adskillige af de førnævnte snacks kastes også på bålet som symbolske ofringer til Hinduernes ildgud, Agni.

 

Maden fra Lohri:

Det er dog heldigvis ikke al maden, der forgår i flammerne til Lohri. Venner og familie samles for at spise mad tilsat masser af det sæsonaktuelle og friskhøstede rørsukker. Det kunne f.eks. være firkantede ’gajak’-tørkager med sesam, en cremet og vegetarisk ’sarson da saag’ med senneps-, spinat- og bathuablade og glutenfri ’makki ki roti’-fladbrød bagt på majsmel.

En indisk favorit skabt med en god ven af huset:

Herhjemme har vi så sent som i 2019 skabt en ny opskrift på en anden indisk favorit, chicken tikka masala, i samarbejde med Ali Qaiser. Ali arbejder til hverdag i vores produktion på Fyn. Han er født i Pakistan, men deler kulturgods med millioner af indere, da han har rødder i netop Punjab-området. Efter han kom til Europa, var det da også indiske Sikher bosat i Tyskland, der hjalp ham på sporet af opskrifterne og håndelaget fra barndomsregionens madrigdom.

Tikka masala er en ret, som rummer landets historie lige fra de karakterfulde krydderier til relationen med det tidligere, britiske kolonistyre. Ali fortæller:

Helt basalt betyder de to ord ’spicy’ og ’krydderiblanding’. Det siger noget om den sauce, kyllingen serveres i. Selvom mange folk i Storbritannien (hvor der er en stor indisk befolkning, red.) siger, at det er en britisk ret, så har den altså sine oprindelige rødder i Indien. Helt tilbage da Mogulerne invaderede Indien i 1500-tallet nordfra, blev de syge, og sendte derfor deres læger ud for at finde ud af, hvad de lokale spiste. Lægerne opdagede, at for at klare det varme klima, måtte man spise meget smør for at få næring og mange stærke krydderier, der kunne hjælpe sveden og dermed de dårlige ting ud af kroppen. Det var nøglen til et sundt liv. At der så er kommet fløde i opskriften sidenhen, må siges at være en lidt vestlig påvirkning.”

 

> Find opskriften på Alis og vores tikka masala her <