Tips til borddækning

Er året kommet, hvor I skal fejre, at junior træder ind i voksnes rækker? Konfirmationen er en begivenhedsrig dag fyldt med spænding og glæde. Det kræver forberedelse at indfri de mange forventninger, skabe rammerne for en uforglemmelig dag og imponere hovedpersonen såvel som gæsterne, når alt fra maden til konfirmationens bordpynt og borddækning skal spille.

Et veldækket bord er en central del af pynten til konfirmationen - Det er ofte det første gæsterne ser, og samtidig er det omkring bordet, at de opholder sig længst tid. Medtænk derfor borddækningen og bordplanen i forberedelserne til den store dag, så dagens hovedperson også kommer til at stråle her, og gæsterne føler, at der er gjort noget ekstra for dem.

Vi har samlet lidt tips og tricks, så du er klædt på til at sætte den rette stemning for forårsfesten med flot og indbydende borddækning, uden at du nødvendigvis behøver investere i det nyeste, dyreste stel. Få ideer og inspiration til borddækning til den uforglemmelige konfirmationsdag.  

TEMA

Det er en god idé først at fastsætte et tema eller vælge en farvenuance, der går igen i konfirmationens elementer, måske endda fra indbydelser til pynt. På den måde har du en referenceramme, der skaber en rød tråd og et personligt udtryk.

 Du kan eksempelvis tage udgangspunkt i nedenstående tendenser, der alle bringer foråret med til bords.

 • Boheme stemning, hvor naturlige, farveringe blomster er i fokus. Skab et dragene udtryk med glas i lyse og eventuelt forskellige farver, kombineret med smukt bestik i guld.
 • Fint og feminint univers med pastel og lyserøde nuancer, der giver et let, lifligt og elegant festbord. Kombinér forskelligt antikt sølvtøj, for et fransk, landligt udtryk. Vintage bordpynt og service giver samtidig et personligt præg og gæsterne vil synes, at det er hyggeligt og nostalgisk at spise af mormors sølvbestik.
 • Rå og maskulin borddækning med inspiration i havet og den vilde natur. Brug rå keramik, blå, grå og mørke toner. Hold stilen enkel og minimalistisk og erstat gerne de traditionelle blomster med elementer fra strandkanten. 
 • Et univers med den danske natur som udgangspunkt. Grønne farver, træ, enkelt og med pynt hentet i marken eller skoven. Lad den nordiske, vilde natur være i fokus ved eksempelvis at udelade vaser og i stedet placere blomster og blade centralt, men tilfældigt på bordet. Du kan også pynte med duftende grønt som dild, mynte og citronmelisse.

DEN GODE STEMNING

Udover at have et tema for, hvordan bordet skal dekoreres, er der her nogle generelle fifs til at skabe en hyggelig atmosfære.

 • Foråret bringer endelig lys over land efter en mørk, kold vinter, og du kan med fordel hjælpe det på vej med en masse levende lys. Stearin- og fyrfadslys som en del af bordpynten skaber stemning, hygge og spreder varme. Du kan også med fordel bruge små lyskæder med varmt lys, og lade dem sno sig rundt på bordet eller placér dem i genbrugte glaskrukker eller patentglas.
 • Med en masse friske afskårne blomster kan du nemt skabe et indbydende bord for dine gæster til konfirmationsdagen. Du kan med fordel anrette små blomsterbuketter i forskellige vaser, flasker eller glas. Lad både blomster og vaser være i forskellige former og højder – det er både flot, praktisk og skaber et let, elegant og uformelt univers.
 • Ønsker du at fuldende det naturlige univers, bør du invitere skoven eller stranden indenfor. Du kan gå på jagt efter blomster og grønt i skoven eller grøftekanterne, som er et rent skattekammer på denne årstid. Eller tag en tur til stranden og indsaml pynt så som sten og muslingeskaller.
 • Servietter kan være meget mere end blot en hvid, kedelig papirsversion. Prøv gerne med stofservietter i for eksempel hør. De tilfører et rustikt udtryk, eksklusivitet og er tilmed bæredygtige til sammenligning med servietter i papir. Invester derfor i genanvendelige stofservietter, som du også kan bruge til fremtidige middagsselskaber. Vælg stofservietter i farver, der fuldender borddækningen og matcher det personlige udtryk.
 • Ønsker du en grøn konfirmation er genbrug en oplagt mulighed. Kombinér genbrugsfund med eget og lånt service fra familie og venner. Du kan inden festen også tage på loppemarked med formål at jagte servietringe eller forskellige glas. Det gør bordet ekstra personligt, når du mikser forskellige glas og tallerkener, blot du holder det i samme stil og farvetone.
 • Korrekt borddækning i bedste Emma Gad-stil kan måske virke for højtideligt til forårsfesten. Du kan nemt bevare den rustikke ånd, hyggelige stemning og tilfældighed ved at samle og sætte bestikket i en krukke på bordet.
 • Sæt fokus på de små detaljer for at give et ekstra godt indtryk, vise overskud og understrege festens tema. Du kan eksempelvis binde små blomsterbuketter til at lægge på hver tallerken sammen med bordkortet til festens bordplan.

BORDKORT

Der findes et væld af opfindesomme måder at designe sine bordkort på, men det er en god idé, at de er en naturlig forlængelse af festens tema og stemning. Således bliver bordkortet kronen på værket. Få ideer og inspiration til bordkortet som en flot og uundværlig tilføjelse til bordpynten.

 Her får du en nem print selv DIY, som du kan bruge til konfirmationen eller andre af livets fester. De fine bud på bordkort, er lige til at printe på godt papir derhjemme og lave et lille, overskueligt kreativt projekt ud af. På den måde kan du med et særligt og personligt præg få placeret dine gæster rundt om middagsbordet.    

Hvordan du placerer bordkortene, er helt op til dig. Kun fantasien sætter grænser. Du kan folde dem og stille foran gæsterne. Klassisk og enkelt. Du kan lave hul i, med et bånd og måske binde det på en lille gave, som eksempelvis nødder, chokolade eller slik i små poser. Det er en lille, fin detalje, og de fleste gæster vil elske et spiseligt bordkort.

 

 

Mangler I hjælp til, hvad gæsterne skal have serveret ved det smukt dekorerede bord, så har vi samlet inspiration til de bedste retter, der alle egner sig godt til både buffeten og portionsanrettet.

Eller du kan slippe helt for besværet og lade os stå for menuen.