Tilbage

DÉT SKAL DU SPISE I SEPTEMBER

Septembers himmel er så blå Himlen for tiden er virkelig særlig blå. Eller sådan oplever man det, fordi støvpartiklerne fra varmen i sommermånederne forsvinder, og luften bliver renere og mere klar. September markerer overgangen fra sommer til efterår med skifte i både vejr og nuancer - nu begynder vi høstsæsonen af stenfrugterne og siger goddag til nødder, kål og rodfrugter.

Vi høster de frugter, der i løbet af sommeren har samlet masser af saft og sødme i solens varme, og vi plukker nødder, svampe og bær – ja meget af det er jo lige til at tage med hjem. Så tag kurven under armen og find de gode voksesteder og plukketidspunkter, så kommer du sjældent tomhændet hjem.

Bliv inspireret til mad og måltider med de gode råvarer fra efterårets første måned.

Svampe

 

Kantareller er en 2-10 cm stor, fastkødet svamp med en karakteristisk abrikosagtig duft. Stokken bliver 6-8 cm. høj, og spidser i reglen til forneden. Kantareller har ikke lameller, men smalle lister, der løber ned af stokken. Kantarellen vokser på sur jord i løvskove og nåleskove. De jyske hedeplantager og de nordsjællandske bøgeskove er gode steder at lede for du kan lige nå det endnu!

Når du plukker kantarellerne, gør det forsigtigt, skær roden af, og grovrens den på stedet. Rens den færdig hjemme uden brug af vand - det opløser smagsstofferne.

Hvis du finder flere kantareller end dem du kan nå at spise, er det en rigtig god ide at tørre dem. Du skal rense svampene, brug endelig ikke vand, da det går ud over smagen. Del dem ud i mindre stykker eller tynde skiver, og læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade. Tør dem i ovnen ved 60 grader varmluft i ca. 1-1 ½ time. Det er vigtigt at svampene er helt gennemtørre, for ellers vil de rådne lynhurtigt, når de kommer på glas. Du kan tørre de fleste svampe, og på den måde have glæde af dem et godt stykke ud over den normale svampesæson. Brug dine tørrede svampe i en risotto, i sovs, suppe eller et som smagfuldt drys på toppen af en god gryderet.

Hasselnødder

Haslen er et lille træ eller oftere en lille busk på 6-8 meter. Den er almindeligt udbredt især på næringsrig bund i skove, krat og levende hegn. Ryst træet grundigt og led efter de modne nødder på skovbunden. De sidder i reglen 2-4 samme i små grønne bægre. Sidder nødderne løst er, er kernen i reglen god. I september kan du plukke de første nødder og spise de lækre, umodne kerner. Vil du tørre og gemme dem, må du vente til oktober.

 

Græskar

Græskar er et af efterårets vidundere, som smager fantastisk i supper – og supper er fantastiske på en kølig dansk septemberdag. Græskar findes i et væld af former og farver og udover at pynte i mørket, er græskar også oplagt i suppegryden eller i salaten, ligesom du kan sylte, bage og mose den orange frugt - for ja, græskar er faktisk en frugt.

Når græskarret bages helt, holder det på al smagen og kraften. Her er det vigtigt at balancere med friske aromaer fra urter og syrlighed fra citron eller eddike

Put sommeren på glas

Syltning er en konserveringsmetode, som bruges både i det salte og det søde køkken, og som især er velegnet til grøntsager og frugt. Når du sylter er det ekstremt vigtigt at have en god køkkenhygiejne, og at alle redskaber og syltekrukker og –glas er steriliseret. Brug varmefaste krukker, f.eks. glaskrukker med patentlåg.

Sukkersyltning bruger vi mest i forbindelse med syltning af frugt og bær. For at forhindre vækst af mikroorganismer, skal sukkerindholdet mindst udgøre 60% af den færdige syltning.

Eddikesyltning kombinerer effekten af surt og salt, er en god metode til at konservere grøntsager med. Brug en eddike, der indeholder mindst 5 procent syre, for at forhindre vækst af mikroorganismer. Mærk alle dine syltesager med indhold og dato, stil dem køligt og mørkt. Som hovedregel skal de spises inden for et år.

Nyheder

Kogepunktet