Tilbage

Spis sæsonens råvarer i november

November måneds råvarer har samlet sig en masse saft og kraft i løbet af foråret og sommeren. Denne måned byder på grove grøntsager, knolde, rødder, kål, vildt og friske æbler. Når du vælger sæsonens frugt og grønt, hjælper du ikke kun miljøet, men du får også glæden af endnu mere smag fra de friske råvarer. Dyk ned i novembers råvarer og pynt tallerkenerne med efterårets varme farver og vildtkødets kraftfulde smag.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise råvarerne fra sæsonen. Nedenfor har vi samlet fem gode grunde: 

  1. Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
  2. Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
  3. Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
  4. Du sikrer at spise varieret, ved at købe forskellige råvarer året rundt
  5. Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres udefra vores grænser

Spis disse råvarer med god samvittighed i november

Efteråret er på alle måder et overflødighedshorn af dejlige råvarer, og herunder kan du hente inspiration til, hvordan råvarer som kål, rodfrugter, æbler, vildt og alle de andre vidunderlige sager bliver til måltider i dit køkken.

Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:

  • Smagen af november

    Rodfrugter

    Dyk ned i jorden og få rodfrugterne ind på tallerken

    Rodfrugter har samlet sig saft og kræft i de varme måneder, og er nu klar til at blive høstet. Rodfrugter er en hårdfør råvare, som man kan tilberede på et væld af forskellige måder. De farverige grøntsager kan tilberedes i ovnen, laves til en pure eller gøres til en suppe fuld af smag. Man kan spise rodfrugterne enkeltvis eller blande dem for at få flere smags- og farvenuancer ind i dit måltid.

  • Smagen af november

    Rodfrugter

    De orange rødder

    De lækre, knasende og sprøde gulerødder er en rodfrugt, som man kan bruge som tilbehør til en ret, inkorporere i juicer med andre grøntsager og frugter eller gnaske løs på som en hurtig snack.

    Gulerødder er rige på en masse vitaminer og kostfibre, som blandt andet sidder i skrællen, og du kan derfor med fordel pakke skrælleren tilbage ned i køkkenskuffen og spise rødderne ved blot at skylde dem godt - så du får alle vitaminerne og kostfibrene, der sidder i skrællen.

  • Smagen af november

    Rodfrugter

    De røde rødder

    Rødbeder er en rodfrugt, som kan bruges varme i madlavning, syltes, bages, dampes, steges, juices og sågar anvendes i bagværk og kager.

    Præcis som med de gule rødder, så er rødbeder en vitaminbombe, som er fyldt af kostfibre, jern, vitaminer og mineraler.

    Rødbeder skal man tilberede med omhu, da de farver en hel del, men hvis man ikke ønsker at farve køkkenet rødt, så kan man skifte rødbederne ud med gule beder, som ikke farver i samme grad.

KÅL

Netop nu er grønkål, hvidkål og rosenkål i sæson. Mange ser kål som en råvare, der hører til i det gammeldags køkken med stuvet hvidkål og kåldolmere i erindringen. Men kål er meget mere end det. Kål er en vitaminbombe og kommer i mange forskellige former og farver. Selvom kål er i samme grøntsagsfamilie, er de meget forskellige.

Nogle kål er formet som kålhoveder, hvorimod andre mest minder om et salathoved. Udover at pynte på tallerkenen med sine mangel forskellige former, så kan kål også spises på forskellige måder - råt, fermenteret, kogt og stegt er blot nogle af tilberedningsmulighederne. Kål kan inkorporeres i måltider som tilbehør i form af en salat, salsa, puré, stuvet eller spille hovedrollen i hele retten. 

 

  • Smagen af november

    Æbler

    Et hav af anvendelses muligheder

    Æblet er Danmarks nationalfrugt og de sprøde æbler kan noget helt særligt. Den høje kvalitet ved de danske æbler kommer af det danske klima, som med de kølige og lyse somre giver saft og kraft til frugten.

    En håndfuld æblebåde kan gøre underværker i en ret med braiseret svinekød, hvis du kommer æblerne i gryden hen mod slutningen af tilberedningstiden. Men æblerne anvendelsesmuligheder er mange. Du kan nydes dem både varme og kolde. Man kan komme dem i en salat for at tilføre noget sprødhed, bruge saften i både juicer og smoothies eller tilføre sødmen eller syrligheden til bagværk.

  • Smagen af novemer

    I det søde køkken

    Æbler

    Det emmer af efterår, når duften af syrlige æbler og varme krydderier fra køkkenet langsomt spreder sig i hjemmet.

    Trifli kan laves i alverdens versioner alt efter smag, sæson og hvilken frugt, man har i nærheden. Man kan dog aldrig gå helt galt i byen med en sød og syrlig hjemmelavet æbletrifli, der både er nem at lave og et sikkert hit for både store og små.
    Da opskriften ikke kræver de helt vilde køkkenkundskaber, er det en god opskrift at lade børnene hjælpe til med. Her får de lov til at lege med både smag og konsistens, og de kan være kreative med anretningen til slut. Prøv for eksempel at lade dem vælge krydderier til æblegrøden og smage til undervejs - så kan I nyde det søde resultat sammen til sidst.

    FInd opskrift
  • Smagen af november

    I det salte køkken

    Æbler

    Æblernes syrlige sødme kan med fordel bruges i almindelige middagsretter. Æbler kan tilføre en ny dimension i det salte køkken og afbalancere smagene. Af velkendte middagsretter, hvor æbler spiller er rolle er der blandt andet boller i karry, karrysild, æbleflæsk og et utal af salater, hvor æblet med sin sprødhed tilføre en ny konsistent til retten.

    I salaten her er det er vigtigt, at æblerne i salaten er syrlige og sprøde – hvis du ikke kan få pigeon, så er coxorange og ingridmarie gode alternativer. Server salaten som tilbehør til f.eks. vildt, eller giv den et drys ristede hasselnødder og lidt cremet gedeost eller anden friskost, og server den for sig med et godt stykke brød.

    Find opskriften