Tilbage

Spis sæsonens råvarer i februar

Med februar træder vi ind i vinterens sidste måned. Vi jagter de bittesmå strejf af solskin i den ellers eviggrå tid og mærker humøret stige i takt med, at lyset bliver hængende lidt længere hos os. Prøver du at spise sundere, billigere og minimere dit klimaaftryk, kan du begynde at spise mere sæsonbaseret.

I køkkenet bekæmper vi den sidste vintertristesse med lune simreretter og varme gryder, som vi fylder med grove rodfrugter, kål, artiskokker og de syrligtsøde vinteræbler som Rubens, Jonagold, Junami og  Belida. Fra havet kan vi lige nu nyde godt af den både sunde og aldeles velsmagende torskerogn, ligesom de populære stenbiderrogn, ’Nordens kaviar’ også skal spises i rigelige mængder og dekorere vores blinis og salater med sin svagt lyserøde farve. Og glem heller ikke de friske østers, som stortrives i vores kølige, danske farvande og er særligt gode i februar.

Der er mange gode grunde til at pejle efter sæsonerne, når du sammensætter dine måltider. Det er både sundere, billigere og minimerer dit klimaaftryk. Vi giver den op for de sidste 28 dage af vinteren og guider dig nedenfor til velsmagende måltider og smagstætte gryderetter, så du kan spise dig vej gennem februar med de sæsonaktuelle råvarer. 

Derfor skal du spise sæsonbaseret

Selvom du oftest kan købe lige det du står og mangler i supermarkedet, uanset årstiden, er det egentlig en smule fjollet, at vi ikke udnytter de fantastiske smagfulde danske råvarer i sæson. I stedet for at købe og spise importerede råvarer fra alverdens afskygninger på kloden, burde vi tage det bæredygtige valg og støtte de lokalt producerede fødevarer, vi har tilgængelige på vores egne breddegrader. Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise efter råvarerne i sæson. Her har vi samlet 5 gode grunde:

  1. Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
  2. Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
  3. Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
  4. Du sikrer at spise varieret ved at købe forskellige råvarer året rundt
  5. Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres fra andre lande.

Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i februar

Kål og rodfrugter fylder meget i råvarebilledet med alt fra grønkål, løg, rødbeder, pastinak, kålrabi og meget mere, men i februar er det også i sæson både at spise østers, stenbider- og torskerogn. Du kan se vores overblik over råvarerne nedenfor:

En håndfuld af vores yndlingsråvarer og -opskrifter i februar

Knoldselleri

Knoldselleri er en gedigen dansk rodfrugt, der er i sæson i efterår og vinter. Råt smager den lidt skarpt af bladselleri, men skræller du og tilbereder knolden, er smagen fyldig og sød – uanset om du bager, koger eller steger den. Når du sous vider knoldselleri, får den en skøn umamismag, hvor den beholder smagen af grøntsagen, men samtidig får en konsistens a la kød. For nogen kan den virke dominerende i en ret, men dens anvendelsesmuligheder gør den nem at sætte sammen med andre råvarer som supplement til både kød eller fisk, i en suppe, som pure eller i en gratin.

Knoldselleri er desuden fyldt med kostfibre og er en kilde til K-vitamin. 

Østershatte

Østershatten er en vintersvamp, der ligner en østers i såvel form som farve. Du finder dem i den danske natur fra oktober til marts i milde perioder.

Østershat smager ikke af ret meget, men den er meget alsidig i brug. Svampene er gode i saucer, stegte som tilbehør, i en svampesauce eller bare sauteret og evt. kogt igennem med lidt fløde og så vippet over på et stykke ristet brød - her foreslår vi at bruge surdejsbrød for at gøre det lidt ekstra lækkert. Du kan også stege dem i smør med hvidløg, lidt ansjosfileter, chili, persille og citron.

  • Østershatte dyrket i kaffegrus og savsmuld

    Beyond Coffee

    Beyond Coffee er en af vores særlige leverandører til vores cateringmenuer. De leverer svampe dyrket i kaffegrums og savsmuld. De dyrker to slags, hvor den ene netop er østershatte.

    Baggrunden for Beyond Coffee er stifternes ønske om at udnytte så meget som muligt af råvarer og (rest-)produkter. I den forbindelse fandt de ud af, at kaffegrums har en meget høj næringsværdi, og netop kaffegrums er et restprodukt, som man kan finde hos næsten alle virksomheder – og i ret store mængder.

    Læs mere om Beyond Coffee

 Rødbeder

Den gode klassiske rødbede kender de fleste af os især fra den syltede version, men den sunde rodfrugt kan bruges i en bred variation af retter og tilberedninger. Prøv den rå i salater, hvor du med fordel kan fjerne den for nogen jordagtige smag ved at tilføre syre til retten. Du kan også både juice, dampe, bage eller stege rødbeden, som med sin smukke røde farve er et blikfang i de fleste retter. Vi bruger den endda også i bagværk i det søde køkken.

  • Den skønne stenbiderrogn

    Et af vinterens helt store højdepunkter er stenbiderrognen. Sæsonen for de fine rosafarvede æg starter nemlig typisk også fra februar og løber frem mod slutningen af april, så det er om at spise løs af ’Nordens kaviar’, mens de er her.

    Læs mere