3 lækre grøntsager du kan sylte til jul
Når vi skal udvikle smag med enkelte råvarer, er tid en af de vigtigste faktorer. Og så er det jo dejligt at have nogle af alle juleretterne klar på forhånd, så du ikke står med det hele i sidste øjeblik.
Syltede grøntsager er geniale, og kan holde sig flere måneder i køleskabet, da eddike og sukker fungerer som konserveringsmiddel. Syltede grøntsager er en stor smagsgiver, og sætter ofte prikken over i'et, når de serveres som tilbehør.
1. Rødbeder
Syltede rødbeder er en klassiker, som typisk serveres til leverpostej og frikadeller, men de kan også spises til et væld af juleretter. Ingen jul eller julefrokost er fuldendt uden rødbeder.
Du kan nemt sylte dine egne rødbeder. Kog rødbederne med skræl på, fjern skrællen og skær rødbederne i skiver. Overhæld rødbedeskiverne med en eddike- og sukkerlage, og gem rødbederne på glas. Hvis du vil gøre dine hjemmesyltede rødbeder mere julede, kan du tilsætte kanel og nelliker.
2. Rødløg
Syltede rødløg smager skønt som tilbehør til alverdens retter, som topping på julefrokostens mange smørrebrød eller i salater.
Det er nemt at lave dine egne syltede rødløg. Skær rødløgene i tynde ringe og kom dem i et skoldet glas. Kog en sukker- og eddikelage op sammen med peberkorn, kardemommefrø og nelliker for at give dem smag af jul. Hæld eddikeblandingen over løgene, luk glasset og opbevar dem på køl.
3. Græskar
Sprøde, søde, sure og flotte orange, syltede græskar smager fortrinligt, og kan sætte farve på de mørke vinterretter, der trænger til mere kulør.
Skræl græskarret og skær kernerne ud med en ske. Skær græskarret i tynde skiver med et mandolinjern, og lad skiverne trække i salt i 2 timer. Skyl græskarrene fri for salt, lad dem tørre og hæld dem i et skoldet glas. Kog en eddike- og sukkerlage op og hæld den over græskarstykkerne. Kom låg på og lad det trække 1-2 uger ved stuetemperatur. Opbevar den herefter på køl.
Du kan bruge alt fra hokkaido, butternut squash eller mandelgræskar.